Interview

Maak kennis met Tim Küsters, de nieuwe Mr Gay Europe

“Overal in Europa moeten gays dezelfde rechten hebben”

Leestijd: < 1 min

De komende twaalf maanden vervult Tim Küsters zijn rol als Mr Gay Europe. De 28-jarige Nederlander wil zich inzetten voor gelijke rechten voor lhbtq’s in heel Europa. In een interview vertelt hij over de verkiezing en zijn plannen, voor het komende jaar.

De 28-jarige Tim Küsters is digital marketing & commucitiespecialist van beroep, woont samen met zijn vriend en hun twee kinderen. In een interview met Winq vertelt hij over zijn verkiezing tot Mr Gay Europe en zijn plannen voor het komende jaar.

Wat was voor jou de belangrijkste reden om mee te doen aan de Mr Gay Europe-verkiezing?

“Ik besloot mee te doen vanwege mijn passie voor de lhbtq-gemeenschap. De afgelopen jaren heb ik me ingezet voor lhbtq-rechten in Nederland en België. Door mee te doen met de Mr Gay Europe-verkiezing kreeg ik de kans om hiermee een groter publiek te bereiken.”

Kun je wat meer vertellen over jezelf?

“Ik ben aardig, ben sportief en neem dingen serieus. Ik werk hard om mijn doelen te bereiken en help graag andere mensen. Ik zet met dus in voor lhbtq-rechten en vecht voor gelijkheid. Een mindere eigenschap van mij is dat ik ongeduldig kan zijn.”

Je hebt een vriend en hebt twee kinderen. Vertel eens iets over je thuissituatie?

“Ik heb mijn vriend zeven jaar geleden online ontmoet. Hij komt uit België en heeft twee kinderen, Nick en Lisa die toen 13 en 11 jaar oud waren. Hierdoor werd ik op 22-jarige leeftijd al ‘plusvader’. Na enkele jaren zijn we gaan samenwonen in Antwerpen.”

Tim Küsters / Mr Gay Europe
Tim Küsters met zijn vriend

Wat zijn je hobby’s?

“Wanneer ik niet werk, hang ik het liefst rond met vrienden. Nieuwe plekken ontdekken tijdens mijn reizen is ook iets wat ik graag doe. Actief blijven is belangrijk voor mij, dus ik ben vaak te vinden in de gym. Ook doe ik aan balsporten, voor de lol maar ook om in vorm te blijven.”

Hoe is de verkiezing in Engeland bevallen?

“Mijn week in Engeland was een bijzondere ervaring vol opwinding, lol en nieuwe mensen die ik heb leren kennen. Met sommigen ben ik vrienden voor het leven geworden. We hadden een druk schema rond de competitie, maar kregen wel de kans om naar het Beamish Museum te gaan. Ook brachten we een bezoek aan een klein dorpje dat uit 1950 leek te komen, daar hebben we meegelopen met hun eerste Pride Walk. Ook heb ik een toespraak gehouden voor de burgemeester van South Shields en werkte ik samen met de andere finalisten aan een project over mentale gezondheid. Het mooiste vond ik de kennismaking met de andere lhbtq-ambassadeurs uit heel Europa, het spreken met deskundigen over mentale gezondheid en alle verschillende evenementen die voor ons werden georganiseerd door Stuart Hatton Jr.”

Hoe zou je de verkiezing van de volgende Mr Gay Europe willen verbeteren?

“Ik zou graag meer finalisten willen zien in de volgende finale. We moeten proberen om nog meer Europese landen mee te laten doen. Het zou mooi zijn als ieder land een eigen ambassadeur heeft.”

Wat is jouw grootste verantwoordelijkheid als Mr Gay Europe?

“Ik krijg de kans om deze titel te gebruiken om bewustwording te creëren rond verschillende thema’s die belangrijk zijn voor lhbtq’s.”

Tim Küsters / Mr Gay Europe
Tim Küsters / Mr Gay Europe

Wat hoop je het komende jaar te bereiken?

“Het komende jaar wil ik aandacht vragen voor mentale gezondheid binnen de lhbtq-gemeenschap. Ik wil meer bewustwording creëren en stigma’s wegnemen die er zijn op het gebied van stereotypering, discriminatie en vooroordelen wegnemen. Verder hoop ik meer allies mee te krijgen om meer steun te bieden op het gebied van mentale gezondheid. Tot slot wil ik aandacht vragen voor organisaties die zich inzetten voor mentale gezondheid.”

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor de lhbtq-gemeenschap in Europa?

“Dat zijn drie dingen. Om te beginnen gelijke lhbtq-rechten voor alle landen binnen Europa. Twee: er zijn nu niet veel politici die zich bezighouden met lhbtq-rechten, waardoor positieve veranderingen uitblijven. Als derde noem ik de geweldsdelicten tegen lhbtq’s.”

Europa is heel divers. Hoe denk je een voorbeeld te kunnen zijn voor gays in zowel West-Europa en landen in bijvoorbeeld Oost-Europa?

“Ik zie mezelf als iemand die de verschillen tussen de Europese landen kan overbruggen. In alle landen worstelen mensen met gelijkheid en acceptatie, ik kan die verschillende ervaringen delen met anderen. Door verhalen van anderen te vertellen, kan dit uiteindelijk leiden tot positieve veranderingen voor iedereen.”

Je bent als Mr Gay Europe een voorbeeld voor anderen. Wie zijn jouw eigen voorbeelden?

“Ik heb er een paar. Marsha P. Johnson omdat zij een van de prominenten was tijdens de Stonewall-rellen in 1969. Nikki Tutorials voor haar werk voor de trans gemeenschap en tot slot noem ik Josh Cavallo omdat hij als actieve profvoetballer openlijk gay is.”

Tim Küsters / Mr Gay Europe
Tim Küsters / Mr Gay Europe
Powered by Labrador CMS