Maak kennis met Pete Buttigieg, kandidaat voor de Democraten en openlijk gay

37 jaar, diende in Afghanistan, nu burgemeester in Indiana

Leestijd: < 1 min

Hij is 37 jaar, diende in het Amerikaanse leger en heeft zich gemeld als kandidaat voor de Democraten bij de presidentsverkiezingen in 2020. Er zijn meer Democratische kandidaten, maar stel dat Pete Buttigieg die verkiezingen wint, dan is hij de eerste openlijk homoseksuele president van de Verenigde Staten. Wie is Pete Buttigieg?

Pete Buttigieg ging na zijn studie bij het Amerikaanse leger, waarvoor hij werd uitgezonden naar Afghanistan. Eenmaal terug in de Verenigde Staten werd hij gekozen tot burgemeester van South Bend, een plaats in de staat Indiana.

Obstakels overwinnen
Toen Buttigieg 33 jaar oud was, kwam hij uit de kast. Waarom toen pas, werd hem gevraagd tijdens een interview met Rachel Maddow, die hem sprak voor haar programma op MSNBC. Zijn antwoord: tot die tijd had hij het veel te druk voor een privéleven, maar uiteindelijk wilde hij gewoon eerlijk zijn.

Er waren twee obstakels die hij moest overwinnen, zo vertelt hij aan Maddow. Allereerst was hij legerofficier en daarnaast was hij verkozen tot burgemeester in Indiana. “Zowel het leger als de staat Indiana staan niet bepaald bekend als LHBT-vriendelijk. Ik dacht dat dit niet verenigbaar zou zijn met mijn homoseksualiteit.”

Stoute schoenen
Pas toen hij opnieuw werd gekozen en 80% van de stemmen kreeg, besloot hij de stoute schoenen aan te trekken. Eenmaal uit de kast, hoopt hij dat hij een voorbeeld kan zijn voor degenen die dezelfde positie bekleden. Dat mensen die aanvankelijk terughoudend zijn als hij met een partner van hetzelfde geslacht naar een diner komt, dat op een gegeven moment normaal gaan vinden.

Mensen verbinden
In een interview met John Harwood van CNBC vertelt Pete Buttigieg dat hij zich niet op een specifieke groep kiezers wil richten. Met andere woorden: hij wil mensen verbinden. Volgens hem is de huidige regering er op uit om verschillende groepen verder uiteen te drijven, onder meer op basis van afkomst.  Over zijn homoseksualiteit zegt Buttigieg: “Ik ben gay, maar dat is slechts een deel van wie ik ben. Ik richt met niet specifiek op één groep mensen.” Hij is getrouwd met zijn man Chasten in South Bend, waar hij burgemeester is. “We hadden geen idee hoe de gedachte aan een ‘first gentleman’ zou landen, laat staan dat het er ook nog een was als partner van iemand van hetzelfde geslacht. Maar uiteindelijk gingen we er maar gewoon vanuit dat iedereen ons beschouwt als ieder ander koppel.”

Het complete interview beluister je hier.

Mike Pence
Intussen heeft Buttigieg zich uitgelaten over de wijze waarop vice-president Mike Pence omgaat met LHBTQ-rechten. Die laatste reageerde als volgt.

Powered by Labrador CMS