Interview

Luuk van Dijk stapt uit zijn comfortzone met album First Contact

“Met een album kun je veel meer een verhaal vertellen”

Leestijd: < 1 min

Luuk van Dijk produceert sinds 2011 elektronische muziek en lanceerde twee jaar geleden zijn eigen label Dark Side of the Sun. Vandaag verschijnt zijn debuutalbum First Contact. Aan Winq vertelt hij over zijn drijfveren, inspiratiebronnen en uiteraard over zijn nieuwe album.

Voor Luuk van Dijk is zijn eerste album First Contact het resultaat van een lange en intense ontdekkingstocht. Het project, dat enkele jaren duurde, is er eentje waar de dj/producer dan ook erg trots op is. Niet alleen is het voor hem een zoektocht naar zijn eigen identiteit en plek in de muziekwereld, maar het is ook een reis door de tijd geworden.

De dj werkte voor zijn debuut ook samen met de Amerikaanse singer-songwriter Dawn Richard op het nummer Love You en maakte ook songs met Steve Burton (oneofmanysteves), Kid Enigma en MC Roga. Daarnaast heeft het album ook een Nederlands tintje: zo speelt Gino Groeneveld van Jungle By Night percussie op Together We Rise, terwijl de keys op It’s Okay van jazzpianist Daan Herweg zijn.

Je komt uit een muzikaal nest, met een moeder die operazangeres is en je vader is muziekleraar. Wat heb je daarvan meegenomen in je eigen muziek?

“Doordat mijn ouders allebei in de muziek zaten, stond er altijd muziek aan thuis. Echt alle soorten muziek. Ook gaf mijn moeder mijn broer en mij pianoles (wat ik destijds verschrikkelijk vond, ha ha). Achteraf ben ik er ontzettend blij mee dat we zo gepusht werden, want het komt zeker van pas.

Het is heel fijn om ouders te hebben die begrijpen in wat voor wereld je zit en je daarin supporten, ik ben daar echt mee gezegend. Ik denk vooral omdat mijn ouders qua muziek nogal open minded waren en er zoveel soorten muziek voorbijkwamen in mijn opvoeding, ik daardoor nu nogal diverse muziek maak en draai. Ik zal mij nooit richten op één stijl of sound, dat vind ik niet spannend genoeg.”

Fotografie: Segraphy (IG @segraphy)

Waaruit put je verder inspiratie bij het maken van je muziek?

“Ik reis veel en een upside daarvan is dat je op zoveel vette plekken komt. Daar haal ik veel inspiratie uit, het is zo interessant om te zien hoe muziek op andere manieren tot z’n recht komt door verschillende omgevingen. Het kan liggen aan het publiek, het tijdsstip, de plek, de capaciteit et cetera. 

Doordat je andere dj’s hoort draaien of sommige platen ineens heel goed ziet werken, geeft dat veel inspiratie om ook eens wat anders te proberen in de studio. Door het reizen word je af en toe gedwongen om uit je comfortzone te komen, dat is heel goed vind ik.”

In 2020 richtte je je eigen platenlabel op. Waarin onderscheid jij je daarmee van andere labels?

“Ik merkte dat ik in de studio veel te veel bezig was met wat de platenlabels zouden willen. Dit resulteerde in veel loze studiosessies en platen waar ik niet 100% achter stond of in geloofde. Je probeert constant nieuwe fans te bereiken met je muziek maar het is ook heel belangrijk om je fans te onderhouden.

Toen steeds meer fans begonnen te vragen of ik bepaalde muziek nog ging releasen en ik er geen label voor kon vinden, bedacht ik mij ineens: hey wacht eens even! Als ik nou een label start, kan ik gewoon zelf bepalen wanneer en wat eruitkomt. Het starten van mijn label Dark Side Of The Sun is een game changer geweest voor mij. En nu zijn er zelfs guys die hun muziek bij mij willen releasen. Ik vind dat nog steeds heel sick, ha ha.”

First Contact
First Contact

Op 11 november verschijnt je debuutalbum, First Contact. Het resultaat van een emotionele, intense ontdekkingstocht. Wat kun je daarover vertellen?

“Nadat ik steeds meer vrijheid kreeg in de studio om te maken wat ik op dat moment echt voelde, ging er zo’n deur voor mij open. Er kwamen hele interessante dingen uit en op een gegeven moment merkte ik dat dit tracks waren die eigenlijk te anders waren dan mijn gewoonlijke releases. Het leek mij daarom cool om een album te maken waar ik mij echt helemaal 100% muzikaal op kon uiten.

Ik hoop met het album veel meer mensen aan te spreken en mijn fans te laten zien dat ik veel meer in mijn mars heb dan ze normaal misschien horen. Met een album kan je veel meer een verhaal vertellen dan met een singletje of een EP.” 

Luuk van Dijk
Fotografie: Segraphy (IG @segraphy)

Dawn Richard is op dit moment een van de best gerecenseerde zangeressen in de VS. Hoe ben je met haar in contact gekomen en hoe was het om met haar samen te werken?

“Ik had net de plaat ‘Love You’ gemaakt en toen ie af was wist ik: hier moet een vocal op. Ik wist precies wat ik wilde, iets waar Disclosure ook mee zou werken. Ik kwam bij een agency terecht waar ze flink wat vocalisten hadden en toen ik Dawn hoorde was ik blown away. Ja, dit moest ik fixen. Nadat ik we haar management hadden benaderd en ze ook echt wilde samenwerken, was ik zo blij. Ik wist gewoon dat dit vet ging worden.

Aangezien zij in LA woont, kunnen we niet heel makkelijk even een sessie doen dus toen stuurde ik haar de plaat en kreeg ik even later een vocal in mijn mail. Ik kan me nog goed herinneren dat ik in de dj booth in mijn woonkamer muziek stond te checken en ik die mail zag en zó zenuwachtig was, ha,ha. Want je weet niet wat iemand gemaakt heeft. Ik zette ‘m op en stond te luisteren met een glimlach van oor tot oor. Jaaaaaa, dit is zo vet.”

Luuk van Dijk
Fotografie: Segraphy (IG @segraphy)

Tot slot: wat kunnen we in de nabije toekomst van jou verwachten?

“Ik ben op het moment hard aan het werk met een liveset. Dus geen dj-set maar echt een liveset met synthesizers, drumcomputers enzovoort. Ik speel ‘m vandaag voor de eerste keer, zenuwachtig! Hij gaat vet worden, dus misschien hoor je ‘m nog wel volgend jaar.” 

Luisteren

Het album First Contact is hier te beluisteren.

Volg Luuk op Instagram en Facebook en luister naar zijn muziek via Soundcloud en Spotify.

Powered by Labrador CMS