Luister naar ‘Karen’, dat Henno speciaal schreef voor Coming-outdag

Lees het interview met Henno en bekijk zijn video

Leestijd: < 1 min

De 19-jarige Henno maakte speciaal voor Coming-outdag het lied ‘Karen’, over mensen die ongevraagd commentaar leveren op wie hij is. Dit deed hij samen met het Residentie Orkest. Aan Winq legt hij uit hoe het lied tot stand is gekomen én we laten je de video zien.

Wie ben je, wat doe je, wat zijn je hobby’s?

“Ik ben Henno Ravensbergen en mijn hobby's zijn enorm origineel, namelijk: zingen, dansen en acteren. Het komt dan misschien ook niet als een verrassing dat ik een musicalopleiding volg in Den Haag, the Dutch Academy of Performing Arts.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij Het Residentie Orkest en Stage Your Voice?

“Het was ook op school dat ik voor het eerst hoorde over het project Stage Your Voice vanuit het Residentie Orkest in Den Haag. Er werd toen uitgelegd dat ze op zoek waren naar jongeren die een maatschappelijk probleem wilden aankaarten met muzikale begeleiding vanuit het orkest. Dit mocht in de vorm van een liedje, spoken word, of zelfs een toneelstuk. Al van kleins af aan ben ik al bezig met muziek, of het nou piano spelen was in een bandje, of zingen in de kerk. Dit was voor mij dan ook een kans die ik meteen met beide handen wilde aangrijpen. Hoe tof is het om een nummer te schrijven en dat dan te mogen doen mét een daadwerkelijk orkest?” 

Hoe ben je op het idee gekomen voor ‘Karen’?

“Mijn lied ‘Karen’ gaat over straatintimidatie bij de lhbtq+-community. Het is iets wat namelijk nog zeer regelmatig gebeurt, maar waar zeer weinig aan gedaan wordt. Daarom gaat het over de ‘Karens’, oftewel mensen die hun eigen standpunten zo belangrijk vinden, waarmee ze de levensvrijheid van anderen willen beperken.”

“Hoe vaak gebeurt het niet dat er tegen homo's wordt gezegd dat iets niet mag volgens de Bijbel, of tegen trans personen dat ze niet waardig zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de fysieke mishandeling die helaas, tot op de dag van vandaag, nog plaatsvindt. Al deze dingen zorgen voor angst. Angst om vrij te zijn en te accepteren wie je bent, terwijl wij als lhbtq+-community al een hele weg hebben afgelegd naar zelfacceptatie.

Henno
Henno

Hoe heb je je eigen coming-out beleefd?

“Ook ik heb geworsteld met mijn geaardheid en identiteit en dat terwijl ik het geluk had dat ik geaccepteerd werd door de mensen om me heen. Er zijn talloze mensen voor wie dit niet gelden en daar is dit nummer voor geschreven.” 

Wat is tot slot de boodschap die je wil overbrengen?

Live and let live. Dat is de boodschap die ik probeer te verspreiden, opdat iedereen zijn ware ik kan omarmen en mag zijn wie die is, én dat mag doen in alle vrijheid.”

Powered by Labrador CMS