Interview

LUDIQUE! zingt Robert Long: een interview over een eerbetoon aan deze vrijgevochten artiest

Leestijd: < 1 min

Gerald Drent en Martijn Mulders zijn twee jonge, bevlogen theatermakers. Samen vormen ze het duo LUDIQUE!. Vijftien jaar na het overlijden van Robert Long komen ze nu met de muziekvoorstelling LevensLONG. Aan Winq vertellen ze over het hoe en waarom van dit muzikale eerbetoon.

Gerald Drent en Martijn Mulders vormen samen LUDIQUE! en zijn voor hun nieuwe muziektheatervoorstelling LevensLONG een bijzondere samenwerking aangegaan met producent Kristof Rutsaert, de weduwnaar van Robert Long. Deze avond vertellen ze persoonlijke anekdotes en verbinden zo hun eigen verhaal met de muziek en tijdloze teksten van Long. Voor het eerst zullen ook Duitstalige nummers van de zanger in de Nederlandse theaters te horen zijn.

Kunnen jullie eerst iets over je eigen achtergrond vertellen? Hoe ben je in de muziek gerold? Hoe is het idee voor LUDIQUE! ontstaan?

“Ons leven is van jongs af aan altijd al gevuld geweest met muziek. Allebei zongen wij al op jonge leeftijd, leerden onze eerst instrumenten bespelen en traden we op, iets wat onze tweede natuur bleek te zijn en wat we ook zijn gaan studeren.

Tijdens onze Muziektheateropleiding leerden wij elkaar kennen. Hier was er een grote her- en erkenning in elkaar, de manier waarop wij naar muziek en theater maken kijken, naar hoe we in het leven staan, zo is later ook LUDIQUE! ontstaan.

Alle bonte eigenaardigheden die ons zo uniek maken hebben we hierin verenigd en zo hebben wij onze eigen ‘wereld’ gecreëerd, waarnaartoe wij ons publiek tijdens een voorstelling of concert als het ware meenemen, hetgeen een moment met LUDIQUE! tot een unieke beleving maakt.”

Waar komt jullie liefde voor de muziek van Robert Long vandaan?

“Robert Long is niet voor niets een Nederlands icoon. Generaties mensen zijn met zijn liedjes opgegroeid. Zo ook wij. Voor ons is hij als zanger en schrijver een ware inspiratiebron, zijn teksten en liederen zijn ook nu nog actueel. Je zou bijna zeggen, actueler dan ooit!

Wij hopen dat met onze muziektheatervoorstelling zijn muziek, via ons, ook bij jongere generaties weer de waardering mag vinden die het verdient. En niet alleen zijn muziek, zijn teksten en zijn melodieën, ook de manier waarop hij in het leven stond, vrijgevochten en te allen tijde zichzelf in een tijd waarin dat allesbehalve van vanzelfsprekend is/was, inspireert ons als jonge theatermakers en hopelijk mogen wij in zijn schaduw ook ons publiek raken en inspireren.”

LevensLONG
LevensLONG

In jullie show LevensLONG zingen jullie zijn muziek, waaronder ook zijn Duitstalige nummers. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?

“Doordat onze carrière zich, naast Nederland en België, ook voor een groot deel in Duitsland en Oostenrijk afspeelt, is de Duitse taal als het ware ook een beetje bij LUDIQUE! gaan horen.

Dit ook omdat onze eerste muziektheatervoorstelling ZARAH, gebaseerd was op het leven en de muziek van de Zweeds Duitse zangeres en actrice Zarah Leander. Daar hoorde vanzelfsprekend ook Duitstalige muziek bij. Met deze voorstelling wisten we voor ook voor het eerst onze weg naar de internationale podia te vinden, het bracht ons uiteindelijk zelfs tot in Het Concertgebouw, zie ook het artikel in Winq uit 2017).

Bij een van de voorstellingen tijdens onze internationale tournee van ZARAH was Kristof Rutsaert, de weduwnaar van Robert Long bij ons te gast. Daar raakten we al snel in gesprek en vonden herkenning in elkaar. Wat echter maar weinig Nederlanders weten is dat Robert een grootse carrière in Duitsland had. Hij verkocht er honderdduizenden platen.

Ruim 80 van zijn liederen zijn door de beroemde tekstdichter Michael Kunze, die teksten schreef voor Udo Jurgens, Nana Mouskouri, Julio Iglesias en Peter Maffay en als auteur succesvolle musicals als Elisabeth, Mozart, Tanz der Vampire en Rebecca schreef, prachtig naar het Duits omgezet.

Al was Robert Long op de radio en televisie een graag geziene gast, helaas heeft hij de liedjes in Duitsland nooit live kunnen zingen. De theatertour door Duitsland, welke hij al had ingestudeerd en klaar was voor de Bühne, kon door zijn ziek worden helaas niet doorgaan en heeft door zijn overlijden nooit mogen plaatsvinden.

Ons valt nu de eer ten deel enkel van deze liederen voor het eerst live in de Nederlandse theaters te zingen, om vervolgens in Duitstalig Europa het programma volledig in het Duits aan het publiek te mogen presenteren en zo een van Roberts lang gekoesterde wensen postuum voor hem te mogen waarmaken.”

Aan welk lied van Robert Long hechten jullie het meest, en waarom?

“Tijdens de ontwikkeling van de voorstelling is gebleken dat het heel moeilijk is om één nummer eruit te lichten, elk nummer heeft zo zijn eigen verhaal en verbinden we met een specifieke herinnering of emotie. Zo genieten nummers als ‘Flink zijn’, ‘Kalverliefde’ of ‘Jezus redt’ terecht grote bekendheid, maar wij hebben ook enkele minder bekende parels gevonden welke ons op het lijf geschreven lijken te zijn, waarmee we óns verhaal kunnen vertellen en waarin hopelijk ook het publiek veel persoonlijke herkenning zal ervaren.”

Wie is na Robert Long aan de beurt voor een eerbetoon?

“In onze wondere wereld is er veel plek en eerbied voor grote iconen, tijdloze artiesten die ons voorgingen en blijvend inspireren tot het maken van onze eigen kunst. Helaas kunnen wij niet elke persoon die ons inspireert met een eigen voorstelling eren, zoals we dat bij Zarah Leander hebben gedaan of zoals we dat nu doen door een voorstelling te schrijven met de muziek van Robert Long.

Vaak komen zij als een bonte familie aan inspirerende persoonlijkheden samen in de concerten of voorstellingen die wij schrijven. Zo bezingen wij bijvoorbeeld in onze voorstelling From BERLIN with Love iconen, zangers, zangeressen, dichters en componisten die allemaal een verbintenis hebben met de stad Berlijn.

Grootheden als Hildegard Knef, Nina Hagen, Marlene Dietrich, Rainer Maria Rilke, Erich Fried… maar ook chansonniers als Jacques Brel en Edith Piaf inspireren ons tot het schrijven van onze eigen muziek welke wij bundelden in ons theaterconcert APROPOS.

In samenwerking met een Berlijnse producent werken wij momenteel parallel aan LevensLONG aan ons eerste album waarop deze muziek te horen zal zijn.

Maar voorlopig zullen wij ons vooral vol overgave op het werk van Robert Long storten en met de tournee van LevensLONG de (inter)nationale theaters bespelen.
De voorverkoop loopt al erg goed, er zijn al enkele zalen volledig uitverkocht en door de grote interesse wordt er, naast de reeds geplande internationale tournee, ook al in de Nederlandse theaters voor het volgende theaterseizoen een reprise gepland.

Dus met de muziek van Robert Long zullen wij nog zeker een aantal jaren liefdevol verbonden blijven.

LevensLONG door LUDIQUE!

Kijk voor data en locaties bij jou in de buurt op RobertLong.nl. Door op de data te klikken kun je rechtstreeks bestellen bij jouw locatie naar keuze. 

Powered by Labrador CMS