Vijf vragen aan

Luca Abdel-Nour: “Ballet en hiphop vullen elkaar goed aan”

Een interview over Dorian, naar het beroemde boek van Oscar Wilde

Leestijd: < 1 min

In Dorian, gebaseerd op the Picture of Dorian Grey, het beroemde boek van Oscar Wilde (1891), komen ballet en hiphop bij elkaar. Balletdanser Luca Abdel-Nour (19) licht het toneeldoek vast een klein stukje op.

1) Hoe gaan hiphop en ballet samen in deze voorstelling?

“Ballet en hiphop lijken misschien verschillende dansstijlen, maar ze kunnen elkaar goed aanvullen. Beide stijlen vereisen een sterk gevoel voor ritme, precisie en controle, maar ze laten ook veel creativiteit en persoonlijke expressie toe. Het combineren van deze twee dansstijlen levert denk ik een unieke en spannende fusie op die het beste van beide werelden laat zien in een poging het verhaal van Dorian Gray te vertellen.”

2) The Picture of Dorian Gray gaat over eeuwig jong blijven. Ben je zelf (als danser) bezorgd om oud te worden?

“Met leeftijd komt wijsheid en levenservaring die ons vormen en kneden tot de persoon die we worden. Dus nee, ik maak me geen zorgen over ouder worden, er is iets moois aan elke levensfase die we doormaken. Heb je er ooit aan gedacht hoe saai het zou zijn om geen dag ouder te worden?”

3) Hiphop trekt jongeren aan die dan ook in contact komen met ballet – is dat de opzet?

“Een voorstelling met zowel hiphop als ballet kan een jonger publiek aantrekken door een unieke en dynamische fusie van twee populaire dansstijlen. Persoonlijk denk ik dat deze voorstelling een frisse en moderne kijk geeft op ballet, waardoor het voor een jonger publiek misschien relevanter en beter te begrijpen is.”

Repetitie van het ballet Dorian
Repetitie van Dorian. Beeld: Michel Schnater.

4) Had je de film uit 1945 al eens gezien?

“Ik heb de film inderdaad al eens bekeken. Ik denk dat wanneer we betrokken zijn bij een proces als dit, het altijd goed is om een basisidee van het verhaal te hebben.”

5) Kun je verklappen hoe het ouder wordende, magische schilderij wordt verbeeld en hoe Dorian zelf jong blijft?

“Er zal een beeldend kunstenaar op toneel bij zijn, die uitbeeldt hoe het schilderij ouder wordt en beetje bij beetje kapotgaat. We hebben nog maar een paar keer met deze kunstenaar gewerkt – ik ben benieuwd hoe het allemaal samen gaat komen!”

Dorian (14+), een samenwerking tussen dansers van de Junior Company, Ish Dance Collective én het Nationale Ballet, is nu te zien bij Nationale Opera & Ballet en gaat daarna op tournee door heel Nederland. operaballet.nl

Beeld: Leonie van Someren

Powered by Labrador CMS