Little Britain verwijderd van Netflix

VPRO bekijkt of de serie te zien blijft op NPO Start

Leestijd: < 1 min

Vanwege blackface, maar ook door de manier waarop David Walliams en Matt Lucas travestieten portretteerden of hoe de Thaise bruid Ting Tong in beeld werd gebracht, is de tv-serie Little Britain niet langer te zien via de BBC en Netflix. NPO Start zendt de serie nog wel uit, maar de VPRO kijkt nu of ze dit blijven doen.

Little Britain was een sketch-serie waarvan tussen 2003-2005 vier seizoenen werden gemaakt. David Walliams en Matt Lucas speelden typetjes en dosten zich uit met gezichts- en lichaamsprotheses, pruiken en make-up.

Fat Fighters
Veel sketches draaiden om corpulente mensen, gehandicapten, breezersletjes, homoseksuelen en travestieten. Zo was er Marjorie Dawes, de sadistische leider van Fat Fighters, die als dieetoptie ‘eat dust’ naar haar cliënten schreeuwde.

Een bekend personage was Desiree DeVere, een zwarte vrouw die door Walliams werd gespeeld met een donker geverfd gezicht. En Andy Pipkin zat in een rolstoel, maar was eigenlijk helemaal niet gehandicapt.

Only gay in the village
Ook was er iemand die werd neergezet als ‘liliputter’, Dennis Waterman, die telkens een themalied voor een serie wilde schrijven. Daffyd Thomas was ‘the only gay in the village’ en ging steevast gekleed in knellend lycra.

Dan was er de Thaise Ting Tong, een op geld beluste importbruid. Of Emily Howard en Florence Rose, twee mannen die zich hulden in vrouwenkleding en riepen: “I’m a lady! I do ladies’ things!”

Eh eh eeeeh
Tot slot noemen we Anne, een patiënte in het Steven Spielberg Ziekenhuis die aan mensen likte en alleen maar “Eh eh eeeeh” kon zeggen.

Matt Lucas en David Williams hebben zich uitgesproken tijdens de Black Lives Matter-protesten, maar kregen daar felle kritiek op vanwege het spelen van zwarte personages. De BBC besloot daarom Little Britain en een andere serie van Walliams en Lucas van hun BBC iPlayer te verwijderen. Daarop besloot Netflix hetzelfde te doen.

Andere tijden
Deze beelden passen niet meer bij deze tijd, vindt de BBC. “De tijden zijn veranderd sinds Little Britain voor het eerst te zien was en daarom is de serie niet meer beschikbaar via BBC iPlayer.”

In Nederland is de serie ook te zien op NPO Start, waar het door de VPRO wordt aangeboden. Een woordvoerder zegt dat de omroep zich aan het beraden is. “Het nieuws is nog vers. We gaan kijken wat de afwegingen zijn geweest van de BBC en Netflix en we gaan luisteren wat de makers hierover zeggen.”

Spijt
Lucas zei in 2017 al eens dat hij spijt had van een aantal personages uit Little Britain. Zo zou hij geen grappen meer maken over travestieten en geen zwarte personages meer spelen. “We hebben veel gemenere komedie gemaakt dan dat ik nu zou doen.”

Powered by Labrador CMS