Lief, dit: fans organiseren Pride Night voor openlijk homoseksuele hockeyspeler

Leestijd: < 1 min

Luke Propop speelt professioneel hockey bij de Seattle Thunderbirds en is openlijk gay. Omdat zijn club geen Pride Night op de agenda had staan, besloten zijn fans om dan zelf maar iets te organiseren.

In de VS is het gebruikelijk dat hockeyclubs jaarlijks een Pride Night te organiseren, om te laten zien dat hun club er is voor iedereen. De Seattle Thunderbirds zijn actief binnen The Western Hockey League, maar deze club had geen Pride Night op de agenda staan. En dat terwijl ze de enige actieve openlijk homoseksuele profspeler met een NHL-contract in de gelederen hebben: Luke Prokop.

Veilig

Om Prokop alsnog een Pride Night te geven, besloten zijn fans om dan zelf maar een Pride Night te organiseren. Aan ESPN vertelt hij: “Dit betekent heel veel voor me. De fans hadden heel veel plezier die avond. Pride Night gaat over hen, niet over mij. Het gaat erover dat je je veilig voelt als je bij ons naar een wedstrijd komt kijken.”

Er is veel gedoe rond het organiseren van Pride Nights, binnen de National Hockey League, de landelijke overkoepelende organisatie. Tijdens de warming-up is het gebruikelijk om tijdens een Pride Night kleding te dragen met een regenboog, iets dat meerdere spelers hebben geweigerd. Elders vinden Pride Night niet oké op basis van hun religieuze overtuigingen, andere clubs geven domweg geen reden waarom ze niets organiseren.

Regenboogtape

Waarom de Seattle Thunderbirds niet meedoen, is niet bekend. In een statement zei Prokop dat hij het jammer vindt dat spelers weigeren regenboogkleding te dragen. “Het is jammer om te zien dat sommige teams geen Pride-truien dragen en de betekenis daarvan daarmee niet ondersteunen. Daarbij ligt de focus ineens op hen, en niet op waar het die avond om draait.”

Tijdens de provisorische Pride Night hadden alle spelers van de Thunderbirds regenboogtape om hun hockeysticks gedaan. Sommigen deden dit alleen tijdens de warming-up, anderen namen de stick ook mee de wedstrijd in.

Dapper

De Amerikaanse website Queerty wijst erop dat de spelers in Prokops team allemaal jonger zijn dan 20 jaar. De jongste is 15. Hiermee lieten deze tieners zien dat ze een stuk dapperder zijn dan de multimiljonairs binnen de NHL.

Powered by Labrador CMS