‘LHBT-vrije’ steden in Polen ontvangen geen geld meer van Europese Commissie

Zes steden op de vingers getikt

Leestijd: < 1 min

Poolse steden die zichzelf hebben uitgeroepen tot ‘LHBT-vrije zone’, kunnen niet langer rekenen op steun van de Europese Commissie. Dit betekent dat ze niet langer een andere stad uit de EU als partner kunnen kiezen, met alle financiële voordelen van dien.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat zes steden die zichzelf hebben uitgeroepen toe ‘LHBT-vrije zone’, geen aanspraak meer kunnen maken op de voordelen die horen bij het hebben van een zogeheten partnerstad in de Europese Unie.

Belastingvoordeel
Wanneer zo’n stad een conferentie organiseert in het kader van de vriendschappelijke banden met een andere EU-stad, levert dit al gauw tienduizenden euro’s op, net als allerlei fiscale voordelen. Die gelden nu niet langer voor zes Poolse steden, met als reden: het invoeren van ‘LHBT-vrije zones’ werkt vijandigheid in de hand jegens de eigen LHBTQ-inwoners en hun –gasten.

EU-commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli liet via Twitter weten dat de anti-LHBTQ-acties van de Poolse steden in conflict zijn met de waarden van de EU. EU-voorzitter Ursula von der Leyen voegde daar haar eigen tweet aan toe: “Voor de EU is iedere persoon in Europa vrij om te zijn wie hij is, te leven waar hij wil, lief te hebben wie hij wil en de lat zo hoog leggen als hij zelf wil. Ik blijf strijden voor een Unie van Gelijkheid.”

Woest
De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro reageerde woest op het besluit van de Europese Commissie en zei dat die de opvattingen van ieder land moet respecteren, zelfs al zijn deze discriminerend. Een andere Poolse minister heeft zelfs opgeroepen om het hele land tot ‘LHBT-vrije zone’ te verklaren.

Intussen heeft de burgemeester van het Schotse Edinburgh zijn Poolse partnerstad Krakow opgeroepen om zich uit te spreken tegen homofobie, anders komt er wellicht een einde aan hun samenwerking.

Lees ook: 'LHBT-vrije zones' Polen raken mogelijk subsidies kwijt 

Powered by Labrador CMS