Dead or Alive

Lekkere muziek: ‘You Spin Me Round’ en andere hits uit de glorieperiode van Dead or Alive

Excentriek, buitenissig en energiek

Leestijd: 3 min

Halverwege de jaren tachtig stak er een Hi-NRG/synthpop storm op met in het middelpunt van de orkaan ‘You Spin Me Round (Like a Record) van Dead or Alive en hun buitenissige frontman Pete Burns. ‘Spin’ was de eerste in een reeks hits die samen de glorieperiode vormden voor Dead or Alive. Luister hier bijvoorbeeld naar het waanzinnige ‘My Heart Goes Bang (Get Me to the Doctor)’.

‘that’s the way (i like it)’

In 1977 richtte Pete Burns een punkband op, genaamd The Mystery Girls. Die naam hintte al op zijn neiging om zich uit te dossen in vrouwenkleding, waarbij hij zich liet inspireren door de transgender punk performer Wayne County. In 1980 veranderde Burns de bandnaam in Dead or Alive en vier jaar later was deze cover van discogroep KC & The Sunshine Band hun eerste Top 40-hit in Engeland. In de video poseert Burns in een kekke zwarte catsuit met vrouwelijke bodybuilders in een badhuis.

‘you spin me round (like a record)’

De grote doorbraak van Dead or Alive volgde in 1985, met deze nog immer bekende wereldhit. Het was de eerste nummer één-hit van Stock, Aitken & Waterman in het VK, die bovendien nog niet zo gepolijst klonk als hun latere werk voor Kylie, Jason en Rick Astley. Volgens S, A & W was deze muziek ‘Hi-NRG’ in de stijl van de hits die ze voor Divine schreven (zoals ‘You Think Your’e a Man’). Pete Burns vond het gewoon disco en zei dat hij zich had laten inspireren door Sylvester’s ‘You Make Me Feel (Mighty Real)’. Nummer zes in de Nederlandse Top 40.

‘lover come back to me’

In 1985 produceerden Stock, Aitken & Waterman het album Youthquake voor Dead or Alive. Er verschenen vier singles van het album, waarvan ‘Lover Come Back To Me’ de tweede was (en die hierboven de eerste). In Nederland kwamen ze tot dertig in de Top 40.

‘in too deep’

Single nummer drie van Youthquake kon Pete Waterman niet echt bekoren. Hij vond het lied te ver afstaan van de sound van de vorige hits, maar na al die jaren zullen nieuwe luisteraars daar waarschijnlijk anders over denken.

‘my heart goes bang (get me to the doctor)’

Even de oude vertrouwde ‘Hanky Code’ erbij gepakt bij het kijken naar deze video. Een donkerblauwe zakdoek staat voor een voorkeur voor anale seks, draag je die links dan ben je passief, en rechts staat voor actief. Zou Pete Burns dit hebben geweten? Vast wel, aangezien hij van jongs af aan met genderrollen heeft gespeeld. Over zijn seksualiteit liet hij zich niet uit. Hij was in 1980 getrouwd met de vrouw die hij had ontmoet in de kapsalon waar ze allebei werkten. Hij identificeerde zich als man en zei ooit: “Mensen willen altijd weten of ik gay, bi, trans of iets anders ben. De terminologie waarmee ik mij identificeer moet nog uitgevonden worden. Ik wil zeker geen vrouw zijn, al hou ik van vrouwen en ik hou ook van mannen.” Afijn, laten we het over dit briljante lied hebben, deze vierde single van Youthquake en dan vooral ook over de video. Je ziet gewoon voor je hoe Cher aantekeningen zit te maken over de looks van Burns.

‘brand new lover’

In 1986 verscheen Mad, Bad and Dangerous to Know, het derde album van Dead or Alive en wederom geproduceerd door Stock, Aitken & Waterman. Leadsingle ‘Brand New Lover’ deed helaas niks in Nederland. In de video is te zien hoe Pete Burns per nieuwe single een stukje excentrieker werd.

‘something in my house’

Misschien wel de meest energieke track van Dead or Alive is ‘Something in My House’. Vergeleken met de vorige single is het tempo flink opgeschroefd. Helaas werd dit slechts een zeer bescheiden hitje in Nederland: nummer 79 in de Single Top 100.

‘you spin me round (1996 remix version)’

Helaas kwam er met ‘Something in My House’ een einde aan de piekperiode van Dead or Alive. De band bleef het door de jaren heen proberen, maar Pete Burns kwam vooral in het nieuws vanwege zijn verslaving aan cosmetische chirurgie. In de video van de remix van ‘Spin’ uit 1996 is hij nauwelijks herkenbaar. In 2016 zei hij hierover: “Ik heb ongeveer driehonderd ingrepen gehad en als ik tachtig ben hoop ik dat God mij niet herkent.” Zover zou het nooit komen: in datzelfde jaar overleed hij op 57-jarige leeftijd aan een hartaanval. Maar zijn legacy mag er zijn, met ‘You Spin Me Round’ als definitief hoogtepunt.

Powered by Labrador CMS