Patty Brard

Lekkere muziek: de kittigste optredens van Patty Brard

Na de hits van Luv' komen nu haar sololiedjes aan bod, inclusief 'In M'n Panterpak'

Leestijd: 4 min

Kittig. Dat is nou echt zo’n woord dat we nooit gebruiken, maar 100 procent toepasselijk is om de optredens van Patty Brard te omschrijven. Vorige week brachten we een ode aan de hits van Patty met Luv’, nu presenteren we een lading solosingles die niemand zich nog kan herinneren maar tóch de moeite waard zijn. 

Dankzij de Videoland-serie over Patty Brard zijn we helemaal back in luv’ met de zangeres die zich tegenwoordig vooral manifesteert als presentatrice. Patty – de serie – bestaat uit vijf afleveringen waarvan schrijver dezes er nu twee heeft gezien en die vooral gingen over Petula’s jeugd (Petula? Ja, zo heet Patty voluit. Al spreekt de schooljuf het uit als ‘petuuula’ en zegt haar vader afwisselend ‘Petoela’ en ‘Petjoela’) en over de jaren met Luv’. De Luv’-singles deden we hier vorige week al, nu is het tijd voor een blik op Patty’s solocarrière als zangeres.

 

‘the survivor’

We beginnen met een lied dat een titel heeft die letterlijk slaat op het leven van Pat, zoals te zien is op Videoland. Kijk eens hoe kittig ze hier van start gaat in een soort serveersters-outfit maar dan kinky. Geen idee wanneer dit uitkwam, want Wikipedia rept er met geen woord over. Maar gelukkig hebben we de beelden nog.

‘hold on to love’

In 2020 verscheen de biografie De negen levens van Patty Brad, geschreven door Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman. Hierin gaf Patty eerlijk toe: ze was niet voor Luv’ gevraagd vanwege haar gouden keeltje. Beetje huppelen op de maat van infantiele deuntjes in kleren met slierten, dat ging haar goed af. Toen ze plotseling uit Luv’ vertrok, bracht haar toenmalige grote liefde Carlo Nasi haar in Los Angeles in contact met de beste producers uit die tijd. Dat leverde een paar aardige singles op, waaronder ‘Hold On To Love’. Let op Patty’s prachtige Barbarella-pakje.

'Sambaman'

Geen idee in welke taal Patty hier zingt of welk land haar pakje symboliseert, maar het is een en al exotische vrolijkheid dat de klok slaat. Als een soort Pippi Langkous huppelt Patty heen en weer voor een orkest. Een van de commentaren onder de YouTube-video luidt: “Kijk, een zingende ananas!” Het staartje middenop haar hoofd wuift als een palmboom in de wind. 

‘all this way’

Tussendoor even een fraaie ballad, met Patty in een ruim bemeten zwarte tutu. Ook hiervan hebben we geen idee waar dit vandaan kwam, maar leuk om Patty ook eens bloedserieus in de camera te zien zingen.

‘you stole a little piece of my heart’

In de Videoland-serie is te zien dat Patty plotseling uit Luv’ was vertrokken om naar L.A. te verhuizen, alwaar Carlo Nasi een reeks topmuzikanten inhuurde. Die gingen voor Patty aan de slag, met als resultaat enkele van de tracks op deze pagina. Of dit er ook eentje van was, durven we niet te zeggen. Maar kijk eens hoe zelfverzekerd Pat hier over de bühne stuift in turquoise spandex.

‘woman in love’

‘Woman in Love’ begint net als het gelijknamige lied van Barbra Streisand als een ballad, zij het een stuk minder episch. Maar dan komt de beat erin en gaat Patty los met een showballet zoals we dat kennen van Rai Uno en de Italiaanse spektakelshows.

‘red light’

In total verschenen er drie albums van Patty: All This Way in 1981, een jaar later volgde You’re in the Pocket en Red kwam uit in 1986. Voor de titelsong geen Toppop-optreden, maar een heuse op Amerikaanse leest geschoeide videoclip met Patty in een dikke bolide. Bij ‘Red Light’ denken we eerder aan de wallen, maar in de video zijn bijrollen weggelegd voor welgestelde bejaarden die over een landgoed rondschuifelen. Ook leuk. Het stralende middelpunt is Patty als kittige glamourpoes.

‘smile’

Na de jaren tachtig bracht Patty Brard nog sporadisch een single uit. ‘Ik Ga Extreem’ bijvoorbeeld, dat hoorde bij een serie uit 1996 waarin Patty allerlei extreme dingen uitprobeerde. En dit is ‘Smile’ uit 2003, de themasong van Patty’s Posse, haar realityshow ten tijde van haar huwelijk met René Muthert – die ook het merendeel van de vocalen voor zijn rekening neemt. De video bevat onthutsende beelden van Patty die haar badkuip reinigt met… een wc-borstel.

‘ik wil knallen’

In 2006 volgde dit feestnummer met Ome Henk, waarvan helaas geen afgerond optreden bestaat. Maar gelukkig is er een Luv’-fan die een compleet Mediamarkt-optreden in Alphen aan de Rijn heeft gefilmd. Zie hier hoe ze samen de Frans Bauer-kneiter ‘Heb Je Even Voor Mij’ inzet, gevolgd door hun eigen ‘Ik Wil Knallen’-duet met daarin de Mediamarkt-slogan ‘Ik ben toch niet gek?’

‘het leven is een feest’

Oké, hierna houden we op hoor, want het gaat nu wel heel erg de carnavalskant op. Toch noemen we ‘Het Leven Is Een Feest’ uit 2010 hier even, want dat is zo’n beetje het levensmotto van Patty Brard. Luister ook maar eens goed naar de tekst, want dat is een blauwdruk voor alles wat ze tot nu toe heeft gedaan.

‘waarom zou drinken een zonde zijn’

Oké, willen jullie meer Patty Brard? Dan krijgen jullie meer Patty Brard! Nu wordt het een beetje ingewikkeld, want dit feestnummer uit 2011 is net iets anders dan de Frans Duijts-hit uit 2016, ‘Waarom Zou 't Drinken 'n Zonde Zijn’, waarvan de tekst bij benadering hetzelfde is.

 ‘wat zijn ze lekker’

Nog zo’n parel is dit duet met Roy Donders dat begint met de suggestieve tekst ‘twintig centimeter, hé wat zijn ze lekker’, waarbij flink wordt ingezoomd op een halfnaakte mannelijke danser. Maar dan blijkt dit lied uit 2017 een ode te zijn aan… een worstenbroodje. Hoe kan het ook anders, met Roy aan je zij.

‘in m’n panterpak’

Twee jaar geleden verscheen de laatste single van Patty, ‘In M’n Panterpak’, met de tekst “in m’n panterpak ben ik een tijger, in m’n pi-pa-panterpak’. Een slimme manier om haar Kruidvat-kleding- en -keukenspullenlijn aan te prijzen, en je kunt ook nog eens helemaal losgaan met allerlei dierenprints. En dat is Patty natuurlijk ten voeten uit.

Powered by Labrador CMS