Tony Bennett & Amy Winehouse

Lekkere muziek: 8 totaal onverwachte duetcombinaties

Leestijd: 4 min

Kylie met Nick Cave. De Pet Shop Boys met Dusty Springfield. Tony Bennet met Amy Winehouse. David Bowie met Bing Crosby. Door de jaren heen zijn er bijzondere combinaties ontstaan tussen artiesten die je niet meteen samen verwacht. We hebben er acht voor je geselecteerd.

pet shop boys & dusty springfield – ‘what have i done to deserve this?’

Neil Tennant en Chris Lowe waren op de piek van hun roem nadat ze hits hadden gescoord met ‘West End Girls’, ‘Suburbia’ en ‘It’s a Sin’. Voor ‘What Have I Done to Deserve This’ vroegen ze in 1987 de op dat moment lang vergeten white soul-zangeres Dusty Springfield, die in de jaren zestig hit na hit had gescoord. Het leverde haar een revival op van jewelste, met een album dat door de Pet Shop Boys was geproduceerd. Later zouden ze hetzelfde kunstje nog eens flikken met Liza Minnelli.

willie nelson & orville peck – ‘cowboys are frequently secretly fond of each other’

Queer countryzanger Orville Peck komt binnenkort met Stampede, een album dat volstaat met duetten. De eerste daarvan verscheen vorige week op single. Het is een cover van Ned Sublette uit 1981, die in 2006 al werd uitgebracht door Willie Nelson. Die laatste is inmiddels 90 jaar en had als idee voor de video dat hij met Orville Peck zou trouwen. Dat is helaas niet het geval, maar het blijft een heel bijzondere combinatie.

david bowie & bing Crosby – ‘little drummer boy’

In de late jaren zeventig zat David Bowie in zijn cultperiode. Hij had net zijn album ‘Low’ uitgebracht, dat wordt beschouwd als een van zijn invloedrijkste werken. Bing Crosby was op dat moment al min of meer met artiestenpensioen en teerde op het succes van zijn kersthit ‘White Christmas’. Wel bracht hij af en toe nog muziek uit, waaronder in 1977 het album Bing Crosby’s Merrie Olde Christmas. Omdat de zoon van David Bowie fan was van dit liedje, besloot de zanger mee te doen. Het werd een top drie-hit in Groot-Brittannië.

kylie minogue & nick cave – ‘where the wild roses grow’

Enkele weken geleden deelden we hier een lijstje met de leukste Kylie-collabs. Een van de opmerkelijkste is haar duet met Nick Cave, die in 1996 zijn album Murder Ballads uitbracht. Hij werkte hierop samen met artiesten als PJ Harvey en Shane MacGowan van The Pogues. Kylie bevond zich midden jaren negentig op een keerpunt in haar carrière. Ze had de hitmachine van Stock, Aitken & Waterman van zich afgeschud en was in 1994 met een album gekomen waarop ze een volwassener geluid liet horen. Maar een duet met Nick Cave, de koning van de underground? En een lied waarin hij verslag doet van de manier waarop hij Kylie vermoordt? Dat zagen niet veel mensen aankomen.

lil nas x & billy ray cyrus – ‘old town road’

In 2018 scoorde Lil Nas X een novelty hit met ‘Old Town Road’, een hip-hoptrack met country-invloeden. Een jaar later kwam de rapper op het idee voor een remix, waarop het refrein werd gezongen door Billy Ray Cyrus, de vader van Miley die in de jaren negentig een wereldhit had gescoord met ‘Achy Breaky Heart’. De nieuwe versie van ‘Old Town Road’ werd ook een wereldhit: het stond op nummer één in bijna twintig landen en scoorde Grammy’s voor beste popduo en beste video. Inmiddels is Lil Nas X een van de bekendste queer artiesten en Billy Ray Cyrus staat ook weer stevig in de spotlights.

tony bennett & amy winehouse – ‘body and soul’

In 1951 bracht Tony Bennet zijn eerste single uit en zestig jaar later kwam hij met een album vol duetten: Duets II. Als eerste single verscheen ‘Body and Soul’, een duet met Amy Winehouse uit 2011 dat tevens haar allerlaatste opname was: niet lang hierna overleed de zangeres op 27-jarige leeftijd. Op Duets II stonden liedjes met Mariah Carey, Willie Nelson, Michael Bublé, Aretha Franklin en meer. Maar de opvallendste bijdragen waren van Amy Winehouse en Lady Gaga, met wie Bennett daarna nog een compleet duettenalbum uitbracht. Hier kiezen we voor ‘Body and Soul’, omdat we Amy nog altijd missen.

beyonce & the dixie chicks – ‘daddy lessons’

Het was 2016 en Beyoncé had haar album Lemonade uitgebracht, dat insloeg als een bom. Een van de opmerkelijkste tracks was ‘Daddy Lessons’, een countrysong. Ze zong het live tijdens de Country Music Awards, samen met The Dixie Chicks (die niet lang daarna hun naam veranderen in The Chicks). Wat een topervaring had moeten worden, eindigde voor Beyoncé in een teleurstelling. Ze voelde zich niet welkom op de awardshow en mensen keerden zich tegen haar: wat had iemand als zij te zoeken op een countrygala? Inmiddels is haar wraak zoet: onlangs verscheen haar album Cowboy Carter, waarmee Queen Bey haar plek opeiste in de countrywereld. Ze wees die wereld er fijntjes op dat ook country zwarte roots heeft en brak meteen maar twee records: ze scoorde een nummer één-hit in de countrysingleslijst én de countryalbumlijst, als eerste zangeres van kleur ooit.

tom jones & art of noise – ‘kiss’

Art of Noise is een Brits muziekgezelschap dat – de naam zegt het al – de kunst van het geluid vormgeeft in veelal elektronische tracks. In Nederland scoorden ze hun grootste hit met het betoverende ‘Moments in Love’. In 1988 maakten ze een zeer kazig uitstapje met ‘Kiss’, een cover de Prince-hit. In de versie van Art of Noise is het een voortdenderende poptrack met heel veel lawaai, met daaroverheen de bulderende stem van Tom Jones. De zanger maakte furore in de jaren zestig en zeventig, maar keerde dankzij Art of Noise terug in de spotlights. Later scoorde hij nóg een opmerkelijke duethit met dance act Mousse T.: het schmierende ‘Sex Bomb’ in 2000.

Powered by Labrador CMS