‘Laat monogame homo’s bloed doneren’

VVD, D66 en GroenLinks manen minister tot actie

Leestijd: < 1 min

Homoseksuele mannen moeten bloed kunnen doneren als ze veilige seks hebben. Bloedbanken moeten homo’s die monogaam leven, niet langer weren. Dit vinden VVD, D66 en GroenLinks. De partijen vragen het kabinet om te onderzoeken of dit kan.

Bloedbank Sanquin neemt geen bloed af van mannen die de afgelopen vier maanden seks hebben gehad met een man. Dit omdat de kans groter is dat deze groep donoren besmet is met bijvoorbeeld hiv of hepatitis.

Discriminerend
De partijen VVD, D66 en GroenLinks vinden deze voorzorgsmaatregel discriminerend voor gays die veilige seks hebben. Ze willen dat de bloedbank alleen mensen weert die riskant gedrag vertonen.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg is gevraagd een onderzoek te starten naar de veiligheid van donorbloed, wanneer Sanquin in het vervolg zo gaat selecteren. Tot dusver zag Bruins daar geen heil in. Hij zegt dat geen enkel land op deze manier werkt. Aan het onderzoek waarom is gevraagd, zouden zowel ethische als praktische bezwaren kleven.

Veiligheid voorop
Bruins noemt het ‘jammer’ dat een groep homoseksuele mannen wordt uitgesloten, maar zegt dat de veiligheid van patiënten voorop staat. Hij stelt dat Sanquin de wachttermijn voor gays al heeft teruggebracht van een jaar naar vier maanden.

Er zijn momenteel meer vrouwen dan mannen die bloed doneren. Bloedbank Sanquin ziet het liefst een afspiegeling van de bevolking die doneert. Mannen kunnen bovendien vaker doneren dan vrouwen.

Bron: Parool

Powered by Labrador CMS