KRO-NCRV start campagne tegen homofobe spreekkoren in het voetbal

Leestijd: < 1 min

Met de campagne #Spreekjeuit roept omroep KRO-NCRV alle voetbalfans op om zich uit te spreken tegen homofobie in voetbalstadions. De campagne is maandag van start gegaan en Anouk Hoogendijk, Rafael van der Vaart en Stefan de Vrij doen mee aan de actie.

Voetbal en lhbtq+, het is helaas een ingewikkelde combinatie in Nederland. Daarom lanceert KRO-NCRV vandaag op social media de campagne #Spreekjeuit, die gelijktijdig start met de KRO-NCRV-serie De roze supporters op NPO 3 vanavond. 

Dit gedrag doet mensen pijn

Deze vierdelige docuserie toont de broodnodige strijd van lhbtq-voetbalfans voor acceptatie in de voetballerij. In de campagne #Spreekjeuit spreken oud-international/trainer Rafael van der Vaart, Inter Milan-speler Stefan de Vrij en oud-Oranjeleeuwin Anouk Hoogendijk zich uit tegen homofobie in de voetballerij.

Anouk Hoogendijk over de campagne #Spreekjeuit: “Dit gedrag op de tribunes doet zoveel mensen pijn. Dat moet echt stoppen. De liefde voor voetbal én de club moet ons verbinden. Zulke spreekkoren en opmerkingen verpesten het zo voor alle supporters én de spelers.”

Campagne broodnodig

“Helaas zijn elk weekend homofobe spreekkoren en opmerkingen schering en inslag op de voetbaltribunes en op het veld”, licht KRO-NCRV directievoorzitter Peter Kuipers de noodzaak voor deze campagne toe. “Samen met (oud-)internationals willen wij zo de miljoenen voetbalfans in ons land in beweging brengen om zich uit te spreken tegen homofobie. Voetbal is van iedereen en moet voor iedereen leuk zijn. Daarom willen wij dat de stille meerderheid zich luid en duidelijk uitspreekt tegen homofobe spreekkoren en opmerkingen. Of het nu op de tribune van een eredivisieclub is of bij de F’jes op zaterdagmiddag bij je lokale voetbalvereniging. Het enige wat telt, is de kleur van je voetbalhart!”

Stefan de Vrij, Rafael van der Vaart en Anouk Hoogendijk spreken zich uit

In de campagne die vanaf vandaag te zien is op YouTube, TikTok, Instagram en Facebook spreken oud-international/trainer Rafael van der Vaart, Inter Milan-speler Stefan de Vrij en oud-Oranjeleeuwin Anouk Hoogendijk zich uit tegen homofobie in de voetballerij.

De campagne #Spreekjeuit bestaat de komende weken uit drie fases waarbij ook nadrukkelijk voetbalfans worden aangesproken op wat zij zelf kunnen doen tegen kwetsende spreekkoren en teksten in de stadions. De campagne #Spreekjeuit is ontwikkeld door content- en activatiebureau Helden van Barbara Barend.

Mensen in beweging brengen

KRO-NCRV voor verbinding in samenleving
Peter Kuipers: “Als KRO-NCRV zijn we meer dan een omroep die inspirerende content uitzendt op tv, radio of online. We willen mensen in beweging brengen als de solidariteit in het gedrang komt. Zoals we ook afgelopen jaar hebben gedaan met een in regenboogkleuren verlichte Westerkerk tijdens Pride Amsterdam, of tijdens Paarse Vrijdag met acties voor middelbare scholieren. Want alleen met elkaar maken we een meer verbonden samenleving.”

Powered by Labrador CMS