Koppels van gelijk geslacht kunnen trouwen in Slovenië

Als eerste land in Zuidoost-Europa

Leestijd: < 1 min

De overheid van Slovenië heeft wetgeving aangenomen waarmee het voor koppels van hetzelfde geslacht mogelijk is om te trouwen. De zogeheten Familie Code heeft een update gekregen die is ingegaan op 1 februari.

In oktober 2022 stemde het Sloveense parlement voor een amendement waarin de rechten voor het huwelijk gelden voor alle inwoners van het land. Ook is er gestemd vóór adoptie door koppels van gelijk geslacht. Hiermee is Slovenië het eerste Zuidoost-Europese land dat deze wetgeving invoert.

Officieel doorgevoerd

De stemming volgde op een uitspraak van het hoogste gerechtshof in Slovenië, dat stelde dat het verbod op het huwelijk en adoptie onder M/M- en V/V-stellen in strijd was met de grondwet, waarin discriminatie is verboden. Op 16 juli gaf het Sloveense parlement opdracht om binnen zes maanden met nieuwe wetgeving te komen. Wel mochten koppels van hetzelfde geslacht vanaf die dag met elkaar trouwen, maar nu is de wetgeving dus ook officieel doorgevoerd.

Tegenstanders van de nieuwe wetgeving kregen vijftien dagen de tijd om hier tegenin te gaan, wat ook gebeurde. Maar op 11 januari volgde een referendum en op 31 januari is de Familie Code geüpdatet.

Mensenrechten gelden voor iedereen

President Nataša Pirc Musar van Slovenië reageerde als volgt: “Mensenrechten zijn universeel en gelden voor iedereen. Maar ze worden nooit als vanzelfsprekend beschouwd. Je moet er iedere dag voor vechten. Naarmate een samenleving zich ontwikkelt, gaat ook de mensenrechtenwetgeving vooruit. Wetgeving die voor iedereen geldt en vooroordelen wegneemt.”

Ze vervolgt: “Daarom ben ik blij en trots dat we in Slovenië de rechten van partners van hetzelfde geslacht volledig gelijktrekken met die van heteroseksuele koppels, wat betreft de mogelijkheid om te trouwen en gezamenlijk een kind te adopteren.”

Bron: PinkNews / Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS