Matangi Kwartet

Kom naar het (Un)heard Music Festival - Diversity

Over diversiteit binnen de klassieke muziek

Leestijd: 3 min

Weerspiegelen de podiumkunsten de diversiteit van de lhbtiq+-gemeenschap voldoende? - is de vraag die in de achtste editie van het (Un)heard Music Festival centraal staat. Want hoe divers is de klassieke muziekwereld eigenlijk? Dat zoeken de leden van Matangi Quartet uit in hun eigen festival.

 Bij het vinden van antwoorden wordt gekeken naar het verleden, heden en de toekomst. Het resultaat is een uitgebreid programma met ontroerende muzikale verhalen in de vorm van concerten, een opera, filmvertoning, workshop, dialoog en meer. Matangi nodigt hierbij collega-musici en artiesten uit waaronder Rick Paul van Mulligen, Sanne Pols, het Natalon Kwartet en Pieter van Loenen.

impact van geschiedenis op huidige tijd

“Diversiteit is een groot thema in de maatschappij. Veel mensen voelen zich niet gezien en niet gehoord. Tijdens het (Un)heard Music Festival 2024 stellen we de vraag hoe het zit in de klassieke muziek; hoe divers is klassieke muziek op en achter het podium? Hoe was dat in het verleden en vooral ook; hoe zien we de toekomst?”, aldus Maria-Paula Majoor, eerste violist van Matangi. 

“Ik kijk enorm uit naar het uitvoeren van de opera For a Look or a Touch; het is een rauwe blik op het verleden van de queergemeenschap in 1933 toen Hitler aan de macht kwam in Duitsland en daarna de vervolging van deze mensen in alle bezette gebieden. Een vergeten geschiedenis. Maar het trekt ook een lijn naar het heden. Welke impact heeft deze geschiedenis op de huidige tijd?”

programma

Zaterdag 4 mei
15.00 uur Concert - Queer Klassiek met acteur Rick Paul van Mulligen
16.30 uur Filmvertoning - Paragraph 175 *
18.00 uur Diner - De Keuken van Matangi
19.00 uur Dialoog - Sanne Pols over diversity in muziek *
19.30 uur Livestream - Nationale Herdenking op de Dam *
21.00 uur Opera - For a Look or a Touch, in het kader van Theater na de dam

Zondag 5 mei
11.00 uur Concert - Freedom in Diversity
12.00 uur Maaltijd - Vrijheidssoep *
12.30 uur Workshop - Radiolab Kids, maak je eigen radioprogramma

* gratis

queer klassiek met rick oaul van mulligen

In ‘Queer Klassiek’ vertelt acteur Rick Paul van Mulligen - aan de hand van Samuel Barbers Strijkkwartet uitgevoerd door Matangi - een verhaal over (seksuele) diversiteit in de klassieke muziekwereld. Zo waren Händel, Britten, Barber, Bernstein, Saint-Saëns en Tsjaikovski allemaal componisten die hun seksualiteit - bewust of onbewust - diffuus hielden. Een verhaal over de tolerantie van het publiek en of je (seksuele) identiteit eigenlijk wel terug hoort in muziek. 

for a look or a touch

For a Look or a Touch vertelt het ontroerende verhaal van de liefde en het verlies van Manfred Lewin, die zijn leven deelt met zijn partner Gad Beck. De opera werpt een licht op een minder bekend aspect van de Holocaust, namelijk de vervolging van homoseksuele mensen, en herinnert ons aan de menselijke veerkracht te midden van ondenkbare omstandigheden die momenteel pijnlijk actueel zijn. Het is een ontroerend en belangrijk werk dat de geschiedenis en het lijden van lhgtiq+-mensen voor, tijdens en na de Holocaust eert en herdenkt. 

freedom in diversity met natalon kwartet & pieter van loenen

Op Bevrijdingsdag vieren we niet alleen de vrijheid die is herwonnen na de Tweede Wereldoorlog, maar ook het belang van diversiteit in onze samenleving. Het concert ‘Freedom in Diversity’ belichaamt deze viering door middel van een muzikale reis die werken van drie opmerkelijke componisten samenbrengt: Caroline Shaw, Jonathan Dove en Julius Eastman.

“matangi is altijd op zoek naar muziek die nog niet of te weinig op nederlandse podia te horen is. we merken dat het moeilijk is om onbekende klassieke componisten uit heden en verleden gehoord te krijgen. daarom zijn we het (un)heard music festival gestart: we geven 'ongehoorde' muziek een podium.”

Maria-Paula Majoor

over matangi quartet - 25-jarig jubileum

Matangi is een van de meest veelzijdige strijkkwarten van de internationale muziekwereld. In 1999 verwekt in de schoot van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, viert het kwartet in 2024 haar 25-jarig bestaan. Vernoemd naar Matangi, de Indiase tantra godin die staat voor muziek en kennis, doet het kwartet haar naamgever al vele jaren eer aan. 

Na een gedegen opleiding onder leiding van Stefan Metz (Orlando Kwartet) en Henk Guitart (Schönberg Kwartet) heeft Matangi zich nooit tot de traditie beperkt. Matangi combineert grote liefde en respect voor de strijkkwartethistorie met een tomeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe muziek en nieuwe vormen. Dit uit zich ook in de samenwerkingspartners: van pianist Severin van Eckardstein en het Quatuor Ebène tot jazzmusici als Eric Vloeimans, Martin Fondse en Wolfert Brederode en zangers als Ruben Hein en Tom McRae. 

Daarbij bespeelt Matangi niet alleen de traditionele concertzaal, de plek van Matangi is daar waar nieuwsgierigheid, passie en vriendschap is. Symbolisch hiervoor is het eigen (Un)heard Music Festival, in haar geliefde thuisbasis Den Haag, waar Matangi een grote vaste schare liefhebbers jaarlijks verrast met nieuw en nieuw-ontdekte strijkkwartetrepertoire. 

Naast zo’n 60 optredens per jaar kent Matangi ook een grote en succesvolle CD-output. Het recente album Ruins and Remains met Wolfert Brederode en Joost Bijlaart ontving onlangs de Edison Jazz Nationaal 2023.

Het (Un)heard Music Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Fonds Podiumkunsten, Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Zabawas, V-fonds en Sena Performers. In samenwerking met Korzo.

meer informatie en tickets

 Check www.matangi.nl/unheard voor meer informatie en het bestellen van tickets.

Powered by Labrador CMS