Kom naar Becoming, een avond theater vol feest, sensualiteit en diepgang

Leestijd: < 1 min

Becoming is een fluïde bubbel vol diepgang. In deze vrijdagavondserie geven Rikkert van Huisstede, Ro Rox Roxy Roxana Verwey & Likeminds elke editie een ander queer perspectief op identiteit en seksualiteit. In een interview met Winq vertelt Rikkert over het idee achter Becoming, waarvan de editie van vanavond als thema 'Body Positivity' heeft.

Na 12 succesvolle edities in CC Amstel keert Becoming terug op een nieuwe locatie: Likeminds Podium. Rikkert van Huisstede & Ro Rox Roxy Roxana Verwey presenteren samen met Likeminds nieuwe thema’s, artiesten en partners, met behoudt van de vertrouwde glitter bubbel vol ontmoeting, kunst, dansen en cocktails.

Winq stelde Rikkert enkele vragen over Becoming, waarvan de eerste editie vanavond te zien is. Het thema daarvan is Body Positivity, maar daarover later meer. 

Becoming is een vrijdagavondserie. Is het een afgerond aantal avonden of ongoing?
"Becoming is een serie theaterprogramma's waarin we binnen elke editie samen met een partner een specifiek thema presenteren. Ik zie de avonden als Queer-normatief, het is niet exclusief voor de lgbtqia+ community, maar dat is wel de lens waardoor we kijken. Hier hebben we exclusief voor gekozen omdat gender- en seksualiteitsvraagstukken niet exclusief de queer gemeenschap aangaan. De partners waar me mee werken zijn soms maatschappelijke instanties, soms artiesten en soms activisten. Zij brengen ons dichter bij een thema. We hebben inmiddels al 12 edities gemaakt en het is een feestelijk succes! De komende weken staan er nog drie op de planning en we zijn ook al voorzichtig een nieuw seizoen aan het plannen. Vooralsnog allemaal in Amsterdam, maar wellicht op den duur ook in theaters in andere steden."

Becoming is een fluïde bubbel vol diepgang, leg eens uit? Is het theater, is het feest, of allebei? 
"Wat mij betreft is Becoming absoluut theater! Elke editie is uniek en geeft een ander queer perspectief op identiteit en seksualiteit. Publiek en artiesten dompelen zich gezamenlijk onder in intimiteit, feest, sensualiteit, dialoog, kunst en glitter! Bij Becoming geldt: meer is beter, kwetsbaarheid is kracht, feest is diepgang én iedereen is queer! Daarom noemen we het een fluïde bubbel vol met diepgang: het heeft geen vaste vorm, behalve dat we serieuze thematiek altijd feestelijk verpakken. In de bubbel draaien we de norm binnenstebuiten, dat creëert een heel bevrijdende ruimte, maar podium geven aan ondergerepresenteerde verhalen is ook best politiek."

Hoe is het idee voor Becoming ontstaan?
"Het is eigenlijk alweer 2,5 jaar gelden dat ik na begon te denken over het concept. Ik deed dat samen met Loulou Sjerps, zij was destijds artistiek leider van een Amsterdams theater en we hadden al in het verleden al vaker theater-happenings samen vormgegeven. Dat ging eerst vooral over mannenemancipatie en feminisme: thematiek waarin we ons thuis voelden én waarvan ik ook duidelijk zag wat mijn rol kon zijn in een gesprek daarover. Ik draag graag een jurk, als het even meezit ook in de openbare ruimte. Dat heeft het effect dat mensen op mij reflecteren, soms positief en soms ook naar, maar ik zwengel hoe dan ook een gesprek aan over wat man-zijn is. Simpelweg door er te zijn. 

Tijdens de lockdown gingen Loulou en ik vaak wandelen en dan spraken we over wat theater is, of beter gezegd wat wij vinden dat het is. Het waren hoopvolle gesprekken waarin we centraal stelden dat het gaat over samenkomen. In die zin vinden we het jammer dat er in de klassieke vorm van theater voor het publiek enkel een passieve rol is weggelegd, dat doet immers die samenkomst helemaal geen eer aan. Ik werk met mijn theaterplatform Boys Won't Be Boys nog steeds aan het oprekken van het hokje mannelijkheid. Het is een groot succes! We zijn al drie jaar op tour en inmiddels zijn er meer dan 100 spelers die verhalen delen.

Dat delen van verhalen staat ook centraal in de Becoming-serie. We programmeren professionele artiesten in combinatie met mensen die gewoon hun eigen perspectief delen. De ervaring als programmamaker geeft me zelfvertrouwen en door partners toe te voegen aan het concept, durfde ik ook thematisch verbreding op te zoeken. Inmiddels zijn we een vierkoppig collectief, naast Loulou en mijzelf werken ook Alejandra Zabala en Ro Rox Roxy Roxana Verwey aan het maken van de programma’s. We kunnen elkaar goed bevragen en aanvullen, en ik denk dat die gelaagdheid voelbaar is tijdens de events."

Wat kan de bezoeker verwachten?
"Het is dus nooit hetzelfde, maar veel voorkomende elementen zijn: een warm welkom, diverse performances en sprekers, consent, een eclectische samenstelling van bezoekers, muziek, interactie, een panel gesprek, een dansvloer en een bar. In andere woorden: onze interpretatie van theater!" 

Becoming Body Positive

Vanavond, 2 juni, is de eerstvolgende editie, met als titel BECOMING BODY POSITIVE. Hoe maken we in een wereld vol onrealistische schoonheidsnormen, waarin dikke lichamen, gehandicapte lichamen, harige lichamen, zieke lichamen, oude lichamen, queer lichamen en zoveel anderen negatief worden afgeschilderd, ruimte om radicaal van onszelf te houden?

In deze editie van ”Becoming”, samengesteld door activiste en programmamaker Joana Cavaco, zullen we de verschillende facetten van de body positive beweging verkennen en tegelijkertijd de lichamen vieren die deze revolutie leiden.

Ga zelf het podium op

Tijdens deze avond zullen we ruimte innemen en tegelijkertijd vieren dat ALLE lichamen aanbeden en radicaal gewild kunnen zijn. Tijdens de tweede helft van onze thematische open mic ”Impressions on body positivity- reflections of a movement” nodigen we JOU uit om je vreugde, woede, kennis en zelfs lust op het podium te brengen. Neem deze ruimte in en deel wat je op je hart ligt.

Kom op 2 juni naar Likeminds Amsterdam en neem deel aan dit moment van gezamenlijke reflectie!

Programma
20:00 – 22:30 Programma
22:30 – 00:00 Party

Kijk op de website van Likeminds Amsterdam voor alle namen die meedoen en voor tickets.

Volgende edities:
25 juni: BECOMING decolonized i.s.m. FiTe QLuB (Oosterpark, tijdens Amsterdam Roots festival)
7juli: BECOMING bisexual i.s.m. Kirsten van Teijn (Likeminds Noord)

Blijf op de hoogte: via Instagram @becoming_community en via Likeminds.nl.

Coverbeeld: Kiriko Mechanicus

Powered by Labrador CMS