Kiri Mioki zingt ‘Go Prep!’ tijdens Canal Parade

Leestijd: < 1 min

Tijdens de Canal Parade op zaterdag 6 augustus vaart zanger Kiri Mioki mee op de GGD-boot, waar hij zijn lied ‘Go PrEP!’ ten gehore zal brengen. Hij schreef dit lied op de wijs van ‘Go West’, bekend van Village People en Pet Shop Boys.

“Kiri Mioki was net een half jaar uit de kast toen hij een relatie kreeg met een zestien jaar oudere modeontwerper. Toen studeerde hij zelf nog rechten en tegen beter weten en de adviezen van zijn ouders en vrienden in is hij gestopt met studeren om elektronische liedjes te gaan schrijven en produceren”, zo schrijft hij in zijn bio.

Via de darkroom de spotlights in

Hij vervolgt: “Daar is hij nu een paar jaar mee bezig en een ding is inmiddels wel duidelijk: het is tijd voor een queer popster in Nederland en dat is hij. En als Bette Midler via de homosauna is doorgebroken, wil Kiri via de darkroom de spotlights in. Ze noemen hem inmiddels ook wel de Nederlandse Lady Gaga of de Grace Jones uit Soest.”

De liedjes zelf gaan over van alles wat hem bezighoudt, en speelt in de lhbtq-scene, van PrEP tot stoppen met roken en sexy Franse jongens. “Daarbij kleedt hij zich steeds nogal bijzonder aan (en uit). Fashion is zeg maar echt zijn passion. Maar onder de lagen zijde en katoen schuilt een kei-eerlijk, muzikaal en verrassend persoon.”

“Over ‘Go Prep!’ heb ik van alles te vertellen. Dit liedje is namelijk een remake van en vervolg op de Village Peope/Pet Shop Boys classic 'Go West'. De Village People zongen dit als anthem over het najagen van dromen, terwijl de Pet Shop Boys het vijftien jaar later, midden in de aidscrisis met een totaal andere lading brachten, over het weggaan van de ellende. En nu is er PrEP. Daardoor is de aidscrisis (kort door de bocht) eindelijk afgelopen. Ik heb de tekst dan ook vrij vertaald naar: ‘Go Prep! Slik je met me mee? Go Prep! Tegen hiv’.” 

PreP zet aan tot denken

“PrEP is fantastisch maar zette me ook aan het denken: ga ik een medicijn slikken om onbeschermd te seksen? En waarom hebben we het steeds minder over de aidscrisis, terwijl de beelden en verhalen daarover mij juist altijd heel erg raken? Bovendien was er laatst nog in het nieuws dat er zoiets is als 'wachtlijstinfecties' omdat het PrEP-programma niet genoeg capaciteit heeft. Dat is vreselijk en moet aandacht krijgen.”

“Een popliedje is voor mij het perfecte middel om het over dit soort complexe en inhoudelijke onderwerpen te hebben, die ik, overgoten met een flinke popsaus, toch luchtig kan houden. Bovendien zal ik voor de presentatie van het liedje zelf in de huid kruipen van vier geherinterpreteerde Village People, waarbij ik samen met vier queer designers (onder wie Bas Kosters) heb onderzocht hoe we vandaag de dag invulling kunnen geven aan hun masculiene stereotypes. Deze zullen ook op de Canal Pride boot te zien zijn, waarbij ik het liedje live ten gehore zal brengen op de GGD-boot.”

Beluister ‘Go Prep!’ op Spotify of bekijk hieronder de video.

Fotografie: Armando Branco / Volg Kiri Mioki hier op Instagram

Powered by Labrador CMS