Kijktip: Genderpoli, een docu over jongeren die worstelen met hun genderidentiteit

Donderdag 16 november, 22:35 uur bij de VPRO op NPO 2

Leestijd: < 1 min

Wat doe je als behandelaar met een dertienjarige die van geslacht wil veranderen? Filmmaker en oud-medewerker Ingrid Kamerling maakte met Genderpoli een kwetsbaar portret van een poli onder vuur. Het is voor het eerst dat een genderpoli zich volledig openstelt voor de buitenwereld en de behandelaars hun morele dilemma's en twijfels delen.

De genderpoli in Zaandam begeleidt jongeren die worstelen met hun genderidentiteit. Het advies van de genderpoli geldt als opmaat voor een verandering van het geslacht in het paspoort, of een ingrijpende medische behandeling. We komen in aanraking met behandelaren en alle dilemma’s waar ze voor staan.

Onomkeerbare keuzes

Hoe adviseer je bij onomkeerbare keuzes die de rest van het leven kunnen tekenen, terwijl de polikliniek worstelt met financiering en de wachtlijst groeit? Hoe ga je om met een laagbegaafde puber die van geslacht wil veranderen? Wat te doen met gevoelens van twijfel? En is er binnen het team ook ruimte voor een conservatief geluid? 

De Teledoc Genderpoli van filmmaker, psycholoog en oud-medewerker Ingrid Kamerling (In het hoofd van mijn zusje) is een productie van Tangerine Tree en de VPRO, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds.

Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

IDFA

Genderpoli gaat in première op IDFA waar de film is geselecteerd voor het programma Frontlight en genomineerd voor de Dutch Film Award.

Genderpoli is donderdag 16 november te zien, om 22:35 uur bij de VPRO op NPO 2.

Powered by Labrador CMS