Nieuws

Keniaanse rechtbank verbiedt gedwongen medisch onderzoek van homomannen

Leestijd: < 1 min

Een rechtbank in Kenia heeft bepaald dat gedwongen anale onderzoeken bij mannen die ervan ‘verdacht’ worden homoseksueel zijn, in strijd is met de wet.

Eerder was er een rechtbank die de onderzoeken wel goedkeurde, gelukkig is er nu anders besloten door een Keniaanse rechter: gedwongen anale onderzoeken bij homomannen zijn in strijd met de wet.

Volgens Human Rights Watch is Kenia een van de tenminste acht landen waar sinds 2010 anale onderzoeken worden uitgevoerd. Naast Kenia, is dat ook het geval in Egypte, Kameroen, Oeganda en Zambia.

Homoseksualiteit in Kenia
Homoseksualiteit is in Kenia sinds 1897 strafbaar volgens artikel 162, 163 en 165. Gevangenisstraffen lopen op van 5 tot 14 jaar. In mei 2017 werden er nog 17 Oegandese homovluchtelingen opgepakt in Kenia tijdens een demonstratie en in 2014 diende de regering anti-homowetgeving in.

In Kenia is de situatie voor homo’s zelfs zo erg dat in november 2017 bekend werd dat twee mannetjesleeuwen in therapie moesten omdat ze ‘betrapt’ waren tijdens het hebben we seks.

Strafbaar
In meer dan 73 door Nederland erkende landen is het strafbaar om als man seks te hebben met andere mannen. In een tiental landen staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit. Een overzicht vind je hier.

Bron: AD

Powered by Labrador CMS