Serodiscordante stellen

“Kanker, hiv, het is voor Leo allemaal bijzaak”

Dirk en Leo over de rol die hiv speelt in hun relatie

Leestijd: < 1 min

Vier ‘serodiscordante’ stellen – een van hen heeft hiv, de ander niet – vertellen welke rol hiv speelt in hun relatie. Dirk van Eijk (55) heeft 6 jaar hiv en is 20 jaar samen met Leo Oosterloo (49).

Dirk: “In 1991 verloor ik een goede vriend aan aids. Van een gezonde vent veranderde hij in een wandelend skelet. Sindsdien ben ik altijd vreselijk voorzichtig geweest.”
Leo: “Tot op het vervelende aan toe. Na een aantal jaar besloten we ook aan te rommelen met anderen. Iedere keer dat we naar de sauna gingen, drukte Dirk me op het hart waar ik allemaal voor op moest passen.”
D: “Ik was vol ongeloof toen ik zes jaar terug ineens hiv bleek te hebben.”
L: “Het eerste half jaar was hij volledig in paniek, terwijl ik er geen vijf tellen moeite mee had. Wel heb ik me gelijk laten testen, maar ik bleek het niet te hebben.”
D: “Leo zei meteen: ‘We hebben wel voor hetere vuren gestaan’. Ik had kanker toen we elkaar leerden kennen.”

“Als ik een slok water nam uit zijn glas werd Dirk al schichtig”

L: “Zelf had Dirk er wel ontzettend veel moeite mee. Als ik een slok water nam uit zijn glas werd hij al schichtig; onze scheermesjes en tandenborstels hield hij gescheiden. Niemand mocht weten dat hij hiv had; hij leidde op den duur een soort dubbelleven.”
D: “Ik dacht te weten wat het betekent om hiv te hebben, tot mijn internist zei dat je bij wijze van spreken beter hiv kunt hebben dan diabetes. Die vrouw is gek, dacht ik. Ik wist dat er een medicijn was, maar dacht dat ik een moeizaam, eenzaam leven tegemoet ging. Ik was bang om verstoten te worden. Na een half jaar vertelde ik het aan mijn ex – hij had door dat het niet goed met me ging. ‘Dirk,’ zei hij, ‘dit zijn precies de angsten waar je mee kampte voor we samen uit de kast kwamen, merk je dat?’ Een eyeopener. Daarna heb ik het aan alle vrienden en familie verteld.”
L: “Een jaar later deelde hij het zelfs op Facebook, op Coming-Outdag.”
D: “In één klap was ik van al mijn schaamte en ongemak af. Van mijn collega’s tot het kerkkoor van mijn moeder: iedereen weet er nu van. Ik kreeg enkel positieve reacties. Sterker nog, er bleken een paar kennissen van me met hiv te leven. Dat vond ik shocking, dat ik lotgenoten in mijn naaste omgeving bleek te hebben die het stuk voor stuk voor zich hielden. Daarom vind ik het zo belangrijk er volledig open over te zijn.”
L: “Omdat Dirk undetactable is – het virus is niet meer meetbaar in zijn bloed – kan hij het niet overdragen. En wanneer we seks hebben met anderen bescherm ik mezelf door PrEP te gebruiken.”
D: “Kanker, hiv, het is voor Leo allemaal bijzaak. Hij is er voor mij door dik en dun.”

Beeld: Oof Verschuren / Styling: Xaviera Aubri / Grooming: Bastien Zorzetto

Powered by Labrador CMS