Interview

JÓRMA: “Ik maak muziek om iedereen in de ogen te kunnen kijken”

Een interview over menselijke verbinding en al dan niet ergens bij horen

Leestijd: < 1 min

JÓRMA’s debuut-EP intro is een verzameling van vier songs over menselijke verbinding en gaan over al dan niet ergens bij horen. JÓRMA (die/diens) is het artpop alter ego van de Rotterdamse muziek & context maker Jonathan Bonny (hij/die). Winq sprak hem over intro, lees hier het interview.

Je debuut-EP intro gaat over menselijke verbinding. Waarom heb je gekozen voor dit thema?

“Ik creëerde het alter ego JÓRMA omdat ik bij mijn job als muzikant voor theater vaak een connectie met het publiek mis. Ik voel dan een grote afstand tussen de mensen op het podium en de mensen in de zaal, en ik denk dat dat niet bevorderlijk is voor wat we willen doen (iets communiceren).

Het is dus de persoonlijke missie geworden van JÓRMA om op zoek te gaan naar manieren om zich écht met het publiek te verbinden. Om iedereen in de ogen te kunnen kijken en van daar in dialoog te gaan. Die drang naar menselijke verbinding is ook doorgesijpeld in de nummers zelf, want die gaan elk over een aspect daarvan.”

JÓRMA
JÓRMA

Verbinding gaat over al dan niet ergens bij horen. Put je uit jouw persoonlijke ervaringen?

“Bij het schrijven van de nummers vertrek ik altijd uit mijn eigen ervaringen, en vertaal ik die vervolgens naar iets universelers waar meer mensen zich in kunnen herkennen. We weten allemaal hoe het voelt om ergens niet bij te horen. Met JÓRMA wil ik op een empathische manier samen met het publiek reflecteren over hoe we naar ‘de ander’ kijken, en er soms zelf verantwoordelijk voor zijn dat iemand zich zo voelt.”

Wat kun je vertellen over de vier songs op de EP?

“De eerste single ‘introvert’ is een persoonlijke reflectie op wat het betekent om (zichtbaar) tot een gemarginaliseerd groep te behoren. Voor de videoclip lanceerde ik een open call voor iedereen die zich gerepresenteerd wil zien. ‘Grindr Diaries’ is een energieke (maar bij momenten duistere) elektronische track over hook-up culture en gay cruising. De intieme muziekvideo zoomt in op de lichaamstaal van zes queer mannen en non-binaire personen in een sauna.”

“De track ‘You’re not You’ is een emotionele ballad over de afstand die tussen mensen kan ontstaan omwille van mental health struggles. ‘Luck’ is een explosief liefdeslied over leren te vertrouwen in je intuïtie. In de videoclip dans ik samen met mijn partner, aan wie het lied is opgedragen.”

Wie zijn de mensen op de albumcover van intro?

“Omdat verbinding zo centraal staat, vond ik het belangrijk om me voor het artwork te kunnen verhouden tot andere mensen. Ik plande een shoot met de extreem getalenteerde fotograaf Ruby Cruden en nodigde twee mensen uit die op een of andere manier waren betrokken bij het maken van de videoclips. Ik heb in het afgelopen jaar het privilege gehad om met heel veel mooie mensen te mogen samenwerken, en JÓRMA is dan ook een verzamelnaam geworden voor die hele groep.”

JÓRMA
JÓRMA

Tot slot: je streeft ernaar om zich dicht mogelijk bij je publiek te komen. Hoe ziet een optreden van jou eruit?

“Ik ben begonnen met de creatie van mijn eerste live show THEY/THEM. Deze gaat in Groningen in première in januari 2023, maar wordt dit jaar al uitgebreid (en met publiek) getest. Deze gathering (want ik probeer het woord 'voorstelling' te vermijden) gaat over ‘othering & belonging, and language as a way to do so’.

Ik wil op een artistieke manier gaan onderzoeken hoe taal ervoor kan zorgen dat iemand er al dan niet bij hoort en ik ga dat verpakken in een sociaal en muzikaal event (een soort mini-festival) waar naast muziek ook dans, tekst, visuals, een tattoo booth en zelfs een darkroom bijdragen aan de inhoudelijke boodschap. Je bent bij deze van harte uitgenodigd!”

JÓRMA
JÓRMA

Fotografie: Ruby Cruden

Powered by Labrador CMS