Video

Jonathan onderging conversietherapie. Dit is wat hem overkwam

Leestijd: < 1 min

Gedwongen in therapie om van je homoseksualiteit af te komen? Dat ging bij Jonathan verder dan een paar gesprekken. Elektroshocks, injecties met testosteron, alles werd erbij gehaald.

Op het eerste gezicht is Jonathan Fernandez een ‘gewone’ realityster die meewerkt aan het programma Love & Hip-Hop New York. Maar in de laatste aflevering vertelde hij emotioneel over zijn jeugd en over zijn moeder, die het een goed idee leek om haar zoon een controversiële, doch legale conversietherapie te laten ondergaan in de Dominicaanse Republiek.

Gepest
Toen Jonathan een jaar of tien was, werd hij veel gepest op school. Hij gedroeg zich vrouwelijk en hij voldeed niet aan de mannelijke stereotyperingen. Zijn moeder geloofde dat een behandeling hem van zijn vrouwelijke gedrag zou afhelpen, zodat het pesten ook zou stoppen.

In het onderstaande fragment vertelt Jonathan wat hij allemaal heeft moeten doorstaan. Hij werd aan een soort leugendetector gelegd en als hij niet-wenselijke antwoorden gaf, kreeg hij elektroshocks toegediend. Ook kreeg hij testosteron-injecties, met als gevolg dat hij nauwelijks nog kon lopen. “Ik schreeuwde en huilde, het was de ergste pijn die ik ooit heb gevoeld. Mijn familie moest me de trap opdragen, omdat ik zelf niet meer kon lopen.”

Uit liefde
Met zijn zus confronteert Jonathan zijn moeder met de gevolgen van zijn conversietherapie. Die wil aanvankelijk niet geloven wat ze hoort. Dat ze hem die therapie aandeed, was uit liefde, zegt ze in het gesprek. Ze wilde hem alleen maar weerbaar maken en zijn pesters laten stoppen.

Het was voor het eerst dat Jonathan er zo uitgebreid over heeft durven praten. Door dat op tv te doen wil hij laten zien wat er met iemand gebeurt die zo’n conversietherapie heeft moeten ondergaan.  

Op Queerty lees je een uitgebreid interview met Jonathan, waarin hij ingaat op de periode nadat het onderstaande fragment op tv is geweest.

Love & Hip Hop

Powered by Labrador CMS