Joe Biden: “Lhbtq-rechten horen bij onze gedeelde menselijkheid”

Leestijd: < 1 min

Tijdens een toespraak voor de Verenigde Naties heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd dat hij belooft de lhbtq-rechten te beschermen omdat die onderdeel zijn van onze gedeelde menselijkheid. Hij wil lhbtq’s beschermen die vervolgd worden of doelwit zijn van geweld.

President Joe Biden sprak op 19 september tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, voorafgaand aan een toespraak van de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Hij zei dat hij belooft lbhtq-rechten te beschermen en ook heeft hij gezworen om lbhtq’s te beschermen die worden vervolgd of doelwit zijn geweld, vanwege wie ze zijn.

Gelijke rechten over de hele wereld

Hij beloofde gelijke rechten op mondiale schaal te handhaven en veroordeelde tegelijkertijd de schendingen van de mensenrechten die over de hele wereld plaatsvinden. “We moeten ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes gelijke rechten hebben en gelijke deelname aan de samenleving. Dat het potentieel van inheemse groepen, raciale, etnische en religieuze minderheden en mensen met een handicap niet wordt onderdrukt door discriminatie. Dat lhbtq-mensen niet met geweld worden bedreigd om wie ze zijn.”

De 80-jarige Democratische president voegde eraan toe dat deze rechten deel uitmaken ‘van onze gedeelde menselijkheid’. “Als deze rechten afwezig zijn, is hun verlies overal voelbaar. Ze zijn essentieel voor de menselijke vooruitgang.”

Memo

Twee jaar geleden ondertekende Biden een memo waarin hij de VS ertoe verplichtte om lhbtq-rechten in het buitenland te bevorderen, als onderdeel van het buitenlandse beleid van zijn regering. Hij heeft zich regelmatig uitgesproken over het bevorderen van gelijkheid, terwijl er tijdens zijn presidentschap felle aanvallen hebben plaatsgevonden op lhbtq’s en hun rechten – voornamelijk in staten die worden gedomineerd door de Republikeinen.

Het gaat hierbij om staten die beperkingen opleggen op het gebied van drag, over het praten over lhbtq-gerelateerde thema’s op scholen en aanvallen op genderbevestigende zorg. In een poging om de openstelling van het huwelijk te beschermen, ondertekende Biden wetgeving die alle staten verplicht deze te erkennen.

Bron: Gay Times / Coverbeeld: officiële portretfoto Joe Biden in het Witte Huis

Powered by Labrador CMS