interview

Jennifer Hopelezz met een Magnum-ijsje

Jennifer Hopelezz: “De dag ná pride begint voor mij het echte werk”

Drie dragqueens over taxiproblemen en zelfexpressie

Leestijd: 2 min

Jennifer Hopelezz, Sederginne en Miss Abby OMG staan stuk voor stuk voor radicale zelfexpressie. Omdat je er als dragqueen helaas niet altijd op kunt rekenen dat een taxi je zorgeloos brengt waar je moet zijn, rijdt Winq in samenwerking met Magnum deze drie queens naar hun volgende gig.

Jennifer Hopelezz: “In 2018 was ik Pride-ambassadeur. Ik had net op de Dam een toespraak gegeven, samen met de andere ambassadeurs. We liepen naar de taxistandplaats en werden geweigerd. Dat voelde na zo’n prachtig, krachtig moment op de Dam echt als een koude douche. Zie dan maar eens naar huis te komen op je hakken van vijftien centimeter. Het maakte me zó pissig dat ik er op Facebook over schreef. Dat werd opgepakt door de media en bracht veel teweeg. Samen met de taxibedrijven werd in het bijzijn van Sharon Dijksma, destijds wethouder van van Verkeer & Vervoer, een intentieverklaring ‘discriminatievrije taximarkt’ getekend. Toch heb ik niet het idee dat dat echt iets heeft opgelost. Het probleem speelt nog steeds – niet alleen bij dragqueens, maar ook bij trans mensen en mensen die fetisjkleding dragen. Hopelijk wordt het ooit beter.

Als Richard voel ik me out of drag een beetje een grijze muis en kleed ik me vrij saai, maar als ik Jennifer Hopelezz ben, zet ik een knop om in m’n hoofd en voel ik me empowered. Dan draag ik juist kleuren en wil ik zoveel mogelijk glitters. Het kost veel werk en energie, maar het levert ook ontzettend veel energie op. Als dragqueen ben ik misschien niet de beste danser of lipsyncer, maar ik ben een activist in hart en nieren. Je krijgt veel aandacht als je in drag bent, die je kunt gebruiken om je boodschap over te brengen. 

Tijdens Pride Amsterdam sta ik dit jaar op de PrEP-boot. Dat vind ik een erg belangrijk onderwerp, want PrEP is in Nederland nog steeds niet goed geregeld, terwijl we er al sinds 2015 voor strijden. De dag ná Pride begint voor mij het echte werk: dan komen veel meldingen binnen over discriminatie die leden van onze community hebben ervaren, en ga ik daarmee aan de slag. Het is misschien lastig om wereldwijd echt een verandering teweeg te brengen, maar in Amsterdam kan ik wél dingen veranderen. Daarom vind ik het belangrijk om mijn steentje bij te dragen.”

Jennifer Hopelezz Magnum
Jennifer Hopelezz Magnum

Magnum wil mensen inspireren om trots te zijn op wie ze zijn, zichzelf te laten zien en van hun individualiteit te genieten. Met deze interviews brengen we een eerbetoon aan ieder­een die zichzelf durft te zijn.

Beeld: Roy Schepers - Rocket Stories

Powered by Labrador CMS