Interview

“Je ziet in steeds meer boeken diversiteit terugkomen”

Winq sprak de makers van Frank en Stijn en het magische boek

Leestijd: < 1 min

Frank en Stijn en het magische boek is de titel van deel drie in de succesvolle kinderboekenserie. Frank en Stijn komen erachter dat hun meester Marcin verliefd is op Manu, die in de bieb werkt. Winq sprak met de makers, Reine De Pelseneer en Richard Verschraagen. “Op iedereen verliefd kunnen en mogen worden is gewoon vanzelfsprekend.”

Frank en Stijn zijn inmiddels toe aan hun derde verhaal in de serie, waarin de tweeling allerlei grappige en spannende avonturen beleven, waarbij er loopt veel in het honderd loopt. In deel drie komen Frank en Stijn er achter dat hun meester Marcin verliefd is op de Manu die in de bibliotheek werkt. Meester Marcin is erg verlegen en Frank en Stijn besluiten, om in het geheim, meester Marcin een handje te helpen.

Wat is jullie favoriete kinderboek uit je eigen jeugd?

Richard: “Als kind van de jaren ‘70 is mijn grote held natuurlijk Pippi Langkous.  Er moet zelfs nog ergens een foto zijn waar ik met vlechtjes rondloop. Dat kon nog met de kapsels van de jaren ‘70. Geweldig dat dit meisje zo’n rolmodel was, ook voor jongens.”

Reine: “Dat is moeilijk kiezen, want ik verslond boeken. Als kleuter was ik weg van de versjes van Miep Diekmann. Een aantal ervan ken ik nog altijd uit het hoofd. Later behoorde de De geheime tuin van Frances H. Burnett zeker tot mijn favorieten. De liefde voor natuur heeft daar zeker wat mee te maken.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor de boeken over Frank en Stijn?

Frank en Stijn en het magische boek
Frank en Stijn en het magische boek

Richard: “Reine en ik kennen elkaar al best lang. Het eerste boek waar we samen aan werkten stamt alweer uit 2012. Sindsdien hebben we al zes boeken samen gemaakt. Met trots kan ik zeggen dat we al meermaals bekroond zijn. Zo heeft Frank en Stijn deel één vorig jaar De Leesjury prijs van Vlaanderen gewonnen. Daar zijn we heel trots op want het is de belangrijkste publieksprijs van Vlaanderen. Reine en ik zijn dus een goede combinatie. 😊.

Reine:” Ik wilde heel graag een boek schrijven waarin tekeningen en tekst een beetje zouden samensmelten, zodat het ook minder vlotte lezers over de streep zou trekken. Het moest ook grappig en spannend zijn. De namen Frank en Stijn leken me ideaal voor twee ietwat geheimzinnige tweelingbroertjes die – net als Dr. Frankenstein – een monster zouden gaan knutselen. Richard leek me de geknipte persoon om hierbij tekeningen te maken. Ik wist al van eerdere samenwerkingen dat de combinatie van humor en griezelige elementen hem op het lijf geschreven is.”

Is de verhaallijn over Meester Marcin en Manu de eerste met een lhbtq-thema?

Richard: “Dit is inderdaad het eerste boek waar een lhbtq-thema in zit. Het was voor mij een leuke verrassing dat meester Marcin verliefd wordt op Manu.”

Welke boodschap willen jullie de lezers van Frank en Stijn meegeven?

Frank en Stijn en het magische boek

Richard: “Met de Frank en Stijn-serie willen we in eerste instantie een grappige, spannende en vooral warme serie boeken afleveren waar de lezers volop van kunnen genieten. Het fijne van deel 3 vind ik dat de verliefdheid van Marcin en Manu gewoon een feit is. De oplettende lezer heeft al snel in de gaten dat meester Marcin een oogje heeft op Manu. Er wordt nergens in het boek moeilijk gedaan of maar een wenkbrauw gefronst. Frank en Stijn zetten juist alles op alles om de verlegen meester een zetje te geven.”

Reine: “Dat wilde ik ook zo, dat de verliefdheid van meester Marcin en Manu gewoon vanzelfsprekend is. Als kinderen van jongsaf de boodschap krijgen dat ze op iedereen verliefd kunnen en mogen worden, dan vínden ze dat ook gewoon vanzelfsprekend. Sowieso is ‘jezelf zijn’ in alle Frank en Stijn-boeken een belangrijk thema. Frank en Stijn zelf hebben bijvoorbeeld wel wat eigenaardige kantjes, maar dat maakt hen net tot de unieke jongens die ze zijn.”

Vind je dat er voldoende aandacht is voor dergelijke onderwerpen in kinderboeken in Nederland / Vlaanderen?

Richard: “Je ziet in steeds meer boeken diversiteit terugkomen. Daardoor zien we anno 2023 ook twee pappa’s of mamma’s in kinderboeken verschijnen. Er zijn prachtige boeken waar dit thema wordt aangesneden. Favorieten van mij zijn bijvoorbeeld de Groene Bloem-serie van Floortje Zwigtman of het magistrale boek van Ted van Lieshout, Ze gaan er met je neus vandoor.”

Reine: “Die aandacht begint inderdaad toe te nemen, maar dat was en is ook nodig. Maar of die boeken ook bij een breed (kinder)publiek terechtkomen is misschien nog wel een andere vraag…”

In de VS verbieden steeds meer Staten het uitlenen van boeken met lhbtq-verhalen, of scholen om deze in huis te hebben. Wat vind je van die ontwikkelingen, en zou dit ook in Nederland / Vlaanderen kunnen gebeuren?

Frank en Stijn en het magische boek

Richard: “Wat er in de VS gebeurt is natuurlijk verschrikkelijk. Ik denk dat dit niet snel in brede zin in Nederland zal kunnen gebeuren, daar zijn we hopelijk veel te nuchter en verstandig voor. Mocht het wel gebeuren dan moeten we de barricade op! Echter, wel worden in Nederland op streng religieuze scholen boeken met een lhbtq- thema niet geaccepteerd. Zo zal Frank en Stijn, waarin zowel magie als lhbtq wordt aangesneden, niet snel in de hun schoolbieb komen te staan.”

Reine: “Het is totaal onbegrijpelijk en tenenkrullend wat er in de VS gebeurt. Ik hoop vurig dat we hier nooit die richting zullen uitgaan. Maar toch hoor je ook hier op sociale media en zo best veel anti-lhbtq-geluiden. Heel verontrustend, vind ik dat.”

Tot slot: wat kunnen we in de toekomst nog van jullie verwachten? Meer Frank en Stijn?

Richard: “Frank en Stijn en het magische boek is deel drie uit de serie. De uitgeverij gaat nu ter ere van dit derde deel de hele serie flink in het zonnetje zetten. Hopelijk heeft Reine weer leuke ideeën voor een vierde boek. Het is namelijk een feestje om deze serie te mogen illustreren.”

Reine: “Er ligt nog geen concreet plan voor een vierde Frank en Stijn-boek, maar als Richard er nog zin in heeft, wil ik er zeker over nadenken! Kinderen reageren erg enthousiast op de reeks en dat is de allerbeste motivatie. Ik denk en hoop sowieso dat Richard en ik nog veel gaan samenwerken.”

Frank en Stijn en het magische boek

Frank en Stijn en het magische boek

Hardcover
112 pagina's
ISBN: 9789462916951
€ 17,95
Te koop bij o.a. Bruna.nl

Powered by Labrador CMS