Japanse popster Shinjiro Atae over coming-out: “Het voelt nog steeds niet echt”

Leestijd: < 1 min

Tijdens een optreden in Tokio in juli besloot J-Pop-artiest Shinjiro Atae dat het tijd was voor zijn coming-out. Een maand later blikt de 34-jarige zanger terug in een open brief. “Het voelt nog steeds niet echt.”

Tijdens het optreden vertelde Shinjiro Atae: “Het heeft lang geduurd voordat ik durfde te zeggen dat ik gay ben. Ik kon het niet eens tegen mezelf zeggen. Ik was bang om de waarheid te aanvaarden, omdat ik dacht dat de wereld me niet meer zou accepteren als artiest. Ik ben echter gaan beseffen dat het beter is, zo. Zowel voor mij als voor de mensen om wie ik geef, inclusief mijn fans. Zodat ik een authentiek leven kan leiden en niet het leven waarin ik nooit accepteer wie ik werkelijk ben.”

Open brief

Sinds zijn coming-out laat Shinjiro langzaam meer los over de reis naar zijn ware ik, zoals hij het zelf noemt. In een open letter voor Teen Vogue schrijft hij dat het ‘nog steeds niet echt voelt’. “Het dringt nog steeds niet tot me door. Ik was nog nooit zo nerveus als die avond dat ik als openlijk homoseksuele man op het podium stond van de Line Club in Shibuya. Maar mijn vrienden en familie waren erbij, en hun liefde is de motivatie dat ik het durfde te doen.”

Verderop in de brief laat Shinjiro weten dat hij ‘al vele jaren’ langzaam uit de kast komt bij vrienden en familie. “2,5 jaar geleden vertelde ik het aan mijn moeder, vijf jaar geleden aan een van mijn beste vrienden.” Zelf wist hij al van jongs af aan dat hij homoseksueel was, al wist hij niet hoe hij dit moest noemen. Hij vond het ook eng. “De cabaretiers op tv die homo’s bespotten, de kleuterjuf die me vertelde dat ik blauw moest kiezen en niet roze, de jongens op school die over meisjes praatten…”

Niets verkeerd gedaan

Shinjiro schaamde zich ervoor om anders te zijn, dus besloot hij zijn ware identiteit te onderdrukken, ook nadat hij als bandlid van AAA doorbrak in de VS. “Ik voelde me leeg van binnen. Ik voelde me niet op mijn plek in Japan, maar ook niet in de VS. Waar zou ik kunnen wonen? Het enige dat ik ooit heb gewild, is gelukkig zijn. Ik heb niets verkeerd gedaan.”

Aan het einde van zijn brief schrijft Shinjiro dat zijn coming-outreis nog lang niet voorbij is. “Dit is allemaal nieuw voor mij, ik ben er niet aan gewend. Ik voel me niet ‘uit de kast’. Ik ben er nog niet, maar als je dit leest: weet dan dat je niet de enige bent.”

Bron: Gay Times

Powered by Labrador CMS