Jamai, waarom zing je niet gewoon over ‘hij’ en ‘hem’ in je liedjes?

Cornald Maas en Richard Groenendijk zijn het er niet mee eens.

Leestijd: < 1 min

Zanger Jamai Loman wil geen liedjes zingen met teksten over Hij en Hem, om zijn oudere, conservatievere luisteraars niet van hem te vervreemden. Cornald Maas en Richard Groenendijk zijn het er niet mee eens.

Jamai gaf afgelopen weekend een interview met het Algemeen Dagblad. Hierin stelde hij dat hij bewust geen boegbeeld voor de homobeweging is geworden. Hij vertelt dat hij er soms van baalt dat de media hem bellen als er iets met homo’s in het nieuws is.

Verder vertelde Jamai dat hij het een stap te ver vond gaan om op zijn nieuwe album te zingen over mannen. Zijn schrijfpartner Matthijs de Ronden vond dat Loman over ‘hij’ en ‘hem’ moest zingen, aangezien dat zijn teksten een stuk persoonlijker zou maken. Maar Jamai durfde het uiteindelijk niet aan. Hij was bang voor de reacties van luisteraars. "Vooral de grote groep conservatievere  oudere luisteraars. Zij zitten daar misschien niet op te wachten, nemen er aanstoot aan. Het blijft een dilemma voor homoseksuele artiesten." Maar, zei Jamai ook: "Misschien had ik het toch moeten doen. Ik weet het gewoon niet."

Robbert Long
En dat terwijl Olly Alexander van Years & Years het wél gewoon doet. En Sam Smith ook, die nu een grotere ster is dan ooit. In eigen land schroomde Robert Long er ook niet voor om gewoon open kaart te spelen in zijn liedjes. Richard Groenendijk wijst Jamai daar fijntjes op in een Instagram-bericht:

Een bericht gedeeld door (@richard_groenendijk) op

Een bericht gedeeld door

Cornald Maas verbaasde zich over de uitspraken van Jamai. Hij zegt: “Juist die ‘grote groep conservatieve oudere luisteraars’ zou je moeten meenemen in je verhaal. Ook uit respect voor degenen die ooit -in lastiger tijden- het pad plaveiden. En omdat vooroordelen anders opnieuw leven worden ingeblazen Jamai Loman.”

Verweer
Jamai verweert zich als volgt tegen Cornald: “Dat is absoluut waar, ik heb ook gezegd in het interview dat ik het misschien achteraf beter wel had moeten doen. Maar wilde ook niemand uitsluiten. We zeggen ook geen ‘dames en heren’ meer in de trein.”

“Waarom MOET ik kleur bekennen? Ik leef samen met een man, mijn coming out stond op iedere voorpagina. Wat meer zou ik moeten doen dan gewoon mezelf te zijn? Ik beken al 15 jaar lang kleur alleen schreeuw ik niet…”

Powered by Labrador CMS