Iraanse kunstenaar beschildert auto als statement tegen onderdrukking lhbtq’s

Leestijd: < 1 min

Homo-erotische kunst op een Iraanse auto uit 1974. Met dat statement willen de Iraanse queer kunstenaar Alireza Shojaian en de non-profitorganisatie PaykanArtCar een vuist maken tegen de onderdrukking van lhbtq’s in Iran.

In 1967 rolde de eerste Iraanse auto van de fabrieksband. De Paykan was een gelicenseerde replica van het Britse automerk Hilman Hunter en werd gezien als symbool voor de Iraanse toekomst, op weg naar moderne tijden.

Onderdrukt, mishandeld en geëxecuteerd

Twaalf jaar later brak de Islamitische revolutie uit en werd Iran een Islamitische staat. Sindsdien worden lhbtq’s onderdrukt, mishandeld en ter dood veroordeeld. Volgens een document van de Britse ambassade dat in 2008 is gelekt naar The Telegraph zijn er sinds 1979 tussen de vier- en zesduizend homoseksuelen en lesbiennes geëxecuteerd vanwege hun seksuele oriëntatie.

Toen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif in 2019 de vraag kreeg voorgelegd waarom Iran lbhtq’s executeert, verdedigde hij de zogenaamde ‘morele principes’ van zijn land. Niet alleen de overheid veroordeelt lhbtq’s, velen van hen worden slachtoffer van eerwraak, waarbij ze gedood worden door hun eigen familieleden.

Lichamelijk geweld

Het resultaat is dat lhbtq’s routinematig worden geconfronteerd met lichamelijk geweld, zoals Human Rights Watch liet zien. Vorig jaar nog werd een twintigjarige man genaamd Alireza Fazeli Monfared ontvoerd en onthoofd door zijn eigen broer en neven vanwege zijn seksuele geaardheid.  

PaykanArtCar
De PaykanArtCar

Om aandacht te vragen voor de onderdrukking van lhbtq’s is vorig jaar de non-profitorganisatie PaykanArtCar opgericht. Dat gebeurde nadat ze een auto uit 1974 hadden aangeschaft die destijds door de Shah cadeau werd gegeven aan de Roemeense dictator Nicolae Ceaucescu. Het ging om de Paykan Hillman Hunter, destijds het symbool van de Iraanse trots. PyakanArtCar gebruikt de auto, ooit het bezit van een dictator, nu ter promotie van mensenrechten in Iran.

Persische oudheid

PaykanArtCar is een eerste samenwerking aangegaan met de Iraanse queer artiest Alireza Shojaian. Hij heeft de auto beschilderd met taferelen uit de Persische oudheid, gebaseerd op het ‘Persische boek der Koningen’. Hij liet zich inspireren door het verhaal van Shorab en Shaban, die een romantisch moment beleven onder de sterrenhemel van Shiraz.

Op de andere kant van de auto is de sterfscène van Shorab en Shaban te zien. Hiermee symboliseert Shojaian de doodstraf die in Iran staat op seksueel verkeer tussen mannen onderling.

PaykanArtCar
Kunstenaar Alireza Shojaian

Shojaian is geboren in Teheran en woont en werkt nu in Parijs. Op de website van PayanArtCar zegt hij in een statement: “Het doel van deze editie van de PaykanArtCar is om licht te schijnen op het dodelijke misbruik van lhbtq’s in Iran, een probleem dat herhaaldelijk is ontkend door het regime en verwaarloosd door de Iraanse samenleving, ook in de diaspora.”

Ook legt hij uit waarom hij heeft gekozen voor de beelden die hij heeft gebruikt. Bekijk hier het Instagram-account van PaykanArtCar. Alireza Shojaians account vind je hier.

PaykanArtCar
PaykanArtCar
Powered by Labrador CMS