pittige tijden

Ferry Doedens in witte coltrui.

Interview: Ferry Doedens over OnlyFans en zijn tv-comeback

“Of sekscontent en een tv-carrière naast elkaar kunnen bestaan? Blijkbaar wel.”

Leestijd: 4 min

Heel Showbizzland was in rep en roer toen ex-GTST-ster Ferry Doedens onder een pseudoniem naaktfoto’s bleek te delen via OnlyFans. We blikken met hem terug, en vooruit, want onlangs maakte hij zijn comeback op tv.

Ik spreek Ferry Doedens, op de dag af, twee jaar na zijn laatste draaidag bij Nederlands langstlopende soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Meer dan duizend afleveringen was hij te zien in de rol van Lucas Sanders: een man die trouwde met zijn vriend en daarmee op een laagdrempelige manier het wel en wee van een jonge gay bij duizenden Nederlandse huishoudens onder de aandacht bracht. Vanwege een drugsverslaving werd Ferry in 2015 ontslagen, een jaar later keerde hij terug. In 2020 volgde een tweede keer ontslag, omdat hij herhaaldelijk niet kwam opdagen bij draaidagen en zich niet hield aan de coronamaatregelen.

Er is veel gebeurd sinds je in 2020 vertrok bij GTST. Hoe heb jij de afgelopen twee jaar ervaren?
“De eerste maanden waren vreselijk. Ik voelde me eenzaam en vroeg me af waarom ik bepaalde keuzes had gemaakt. Ik heb regels overtreden waardoor mijn werkgever niets anders kon doen dan mij op non-actief zetten. Twee weken ben ik thuisgebleven. Ik heb bij mijn werkgever aangegeven dat ik nauwelijks meer sliep en de deur niet uit durfde, maar uiteindelijk is het gelopen hoe het is gelopen. Ik ben ontslagen en daar moest ik mee leren leven.”

Ferry Doedens.
Ferry Doedens.

In die tijd ben jij met OnlyFans begonnen. Hoe was het voor jou toen dat publiekelijk bekend werd?
“We zaten midden in een pandemie en mijn geld raakte op. Spaargeld had ik nauwelijks en toen vertelde iemand mij over OnlyFans. Ik maakte een account aan, uploadde een paar video’s en toen ging het fout. De filmpjes lekten uit, ook al gebruikte ik een pseudoniem en blokkeerde ik mijn kanaal voor Nederlandse en Belgische volgers. Heel veel mensen kregen mij ineens naakt te zien. Oh my god, dacht ik, dit meen je niet. Best naïef, achteraf gezien.”

Vervolgens zat je aan tafel bij Jinek en Shownieuws om ‘excuses’ te maken, althans, zo kwam dat op mij over. Waarom precies?
“Ik had aan een stuk door paniekaanvallen. Het voelde alsof ik mezelf moest verantwoorden. Goed, ik ben altijd iemand geweest die de randjes opzoekt – vroeger was ik ook al niet het braafste jongetje van de klas – maar het voelde bijna alsof ik een misdaad had begaan. Albert Verlinde stelde mij de vraag of ik ooit nog een ‘normale’ carrière zou kunnen krijgen. Mensen noemden mij vervolgens een pornoacteur, maar dat ben ik helemaal niet.”

Waarom voel je zo’n weerstand bij dat woord?
“Ik maak content in mijn eentje, niet met anderen. Als corona er niet geweest was, had ik andere keuzes gemaakt. Ik wilde mijn hand niet ophouden bij de overheid. Na die uitzending van Jinek ging er een lichtje branden, dat zei: je hebt toch geen kind vermoord? Ik besefte dat ik in feite niets verkeerd deed en het hele gebeuren te veel opblies in mijn hoofd.”

“als ik in de jaren zeventig had geleefd, was de afgelopen tijd voor mij makkelijker geweest”

Zou je het allemaal terugdraaien als dat kon?
“Ik was zo gehecht aan mijn personage in Goede Tijden, Slechte Tijden. Ik had makkelijk nog tien jaar Lucas Sanders kunnen spelen. Het is ook een vast inkomen, ik snap wel dat veel acteurs in een soapserie blijven spelen. Maar goed: ik geloof dat dingen met een reden gebeuren en uiteindelijk heeft dit mij ook kansen opgeleverd. Ik heb een dikkere huid gekregen door de dingen die anderen over mij hebben gezegd.”

Je speelde het eerste homoseksuele hoofdpersonage in Goede Tijden, Slechte Tijden en was vaak het onderwerp van gesprek na zoen- en bedscènes. Hoe kijk je daarop terug?
“Op dat moment voelde het niet alsof ik een statement maakte met die scènes; de verhaallijnen werden gewoon voor mij geschreven. Maar uiteindelijk ben ik er wel trots op. Ik hoor nog regelmatig van mensen dat Lucas hen heeft geholpen zichzelf te accepteren, en om uit de kast te komen. Dat vind ik te gek.”

Ferry Doedens
Ferry Doedens.

Is Nederland preuts in jouw optiek?
“Dat vind ik wel. Vroeger stonden BN’ers regelmatig poedelnaakt in de Playboy en dat magazine raakte altijd uitverkocht. Als ik in de jaren zeventig had geleefd, was de afgelopen tijd voor mij denk ik makkelijker geweest. Toen was iedereen een stuk minder preuts.”

Kun je geld verdienen met OnlyFans-content én op tv te zien zijn?
“Daar had ik mijn twijfels over, maar blijkbaar wel. Over OnlyFans wordt geen woord meer gerept. Als de views van mijn kanaal naar beneden gaan, zou ik ermee stoppen, maar dat is nog helemaal niet het geval. Waarom zou ik het dan verwijderen? Mensen spraken er schande over, maar na mijn optreden bij Jinek kreeg ik er enorm veel betaalde volgers bij. Sekscontent máken wordt dus blijkbaar niet oké gevonden, maar iedereen wil het wel zíén. Heel schijnheilig vind ik dat. Ik snap dat een rol in de volgende Sinterklaasfilm even aan mij voorbijgaat, maar ik kan zo veel andere dingen doen.”

Dat blijkt wel als ik naar je agenda kijk. Er staat veel op het programma.
"Klopt, ik zit gelukkig niet stil. Ik zit op dit moment goed in mijn vel. Ik presenteer voor RTL het programma Nederland Ontdekt, waarin ik de mooiste plekken van Nederland bezoek, en ik maak een podcast over Expeditie Robinson die heel goed beluisterd wordt. Daarnaast ben ik aan het draaien voor een komedieserie met Ilse Warringa die in 2023 op tv komt. Later dit jaar speel ik in de musical Stayin’ Alive van De Graaf & Cornelissen. Dat wordt een feestje, met allemaal disconummers van vroeger.”

“sekscontent máken wordt niet oké gevonden, maar iedereen wil het wel zíén”

Veel mensen hebben hun mening klaar over jou. Wat zou jij Nederland zelf willen zeggen?
“Ik heb veel aan zelfreflectie gedaan. Lange tijd sprak ik iedere week met een psycholoog en die heeft mij een spiegel voorgehouden. Nu ben ik met veel leuke dingen bezig en erg blij dat de twee werelden waar we het net over hadden naast elkaar kunnen bestaan. Men is heel vaak vooral bezig met wat anderen doen. Mijn advies: focus je meer op jezelf. Dat doe ik ook: ik probeer minder in te vullen wat anderen van mij denken. Daar word ik een beter persoon van.” 

Tekst: Roel Janssen | beeld: Leonel Piccardo

Powered by Labrador CMS