‘IND ziet belangen-organisaties voor asielzoekers als onbetrouwbaar’

Sandro Kortekaas trekt aan de bel

Leestijd: < 1 min

Regelmatig schrijven LHBTQ-organisaties ondersteuningsbrieven voor asielzoekers die gay, bi, lesbisch of transgender zijn. Maar die brieven wijst de IND ook regelmatig af. Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support trekt nu aan de bel.

Volgens LGBT Asylum Support ziet de IND LHBTQ-belangenorganisaties als onbetrouwbare bronnen. “Ondersteuningsbrieven van belangenorganisaties worden geregeld afgewezen door de dienst”, zegt Sandro Kortekaas in een persbericht. ”Als reden daarvoor stelt de IND dat de organisaties baat hebben bij een positieve uitkomst van een asielaanvraag en daarom niet objectief kunnen zijn.”

Hij vervolgt: “Daarmee ziet ook staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid deze organisaties als onbetrouwbaar, want de IND spreekt tijdens rechtszaken namens de staatssecretaris.”

Opheldering
LGBT Asylum Support heeft de staatssecretaris om opheldering gevraagd. Er zijn namelijk nieuwe werkinstructies voor de IND, waarin juist is vastgelegd dat bewijs van derden meer gewicht moet krijgen. Hieronder vallen ook de ondersteuningsbrieven van belangenorganisaties.

Dat de IND heeft gezegd dat organisaties baat hebben bij een positieve uitkomst van een asielaanvraag en dat de ondersteuningsbrieven niet objectief zijn, valt verkeer bij Kortekaas. “Dit gaat over de integriteit van honderden vrijwilligers in Nederland die dag en nacht werkzaam zijn bij verschillende belangenorganisaties om asielzoekers bij te staan. Zij worden nu als fraudeurs weggezet als zij ondersteuningsbrieven schrijven. Door deze organisaties als niet objectieve, onbetrouwbare bronnen neer te zetten, kan de IND deze bewijsstukken weigeren.”

Niet Gay Genoeg
Bij één asielaanvraag wee de IND maar liefst driehonderd bewijsstukken af. Kortekaas vraagt zich daarom af of de IND zelf wel objectief genoeg is, aangezien het de enige autoriteit in Nederland is die asielaanvragen toetst. Om die reden wil hij binnenkort een nieuwe Niet Gay Genoeg-petitie starten.

Powered by Labrador CMS