In Taiwan gaat Pride gewoon door

Met een extra editie in juni

Leestijd: < 1 min

Door de coronacrisis zijn wereldwijd zo’n beetje alle Pride-evenementen afgelast. Taiwan heeft al twee maanden geen nieuwe besmettingen meer gemeld en is nooit in een lockdown geweest. Dus hebben ze besloten om deze maand een wereldwijde Pride-editie te organiseren met als thema: Taiwan Pride March for the World!

2020 is een Pride-jubileumjaar. Het is precies vijftig jaar geleden dat in Chicago de eerste officiële Pride-mars werd gehouden en dat zou dit jaar groots gevierd worden. Helaas is er van alle plannen weinig terecht gekomen, vanwege corona. Wereldwijd zijn zo’n beetje alle bijeenkomsten afgelast.

Optocht
Bijna alle. Want in Taiwan organiseren LHBTQ-organisaties samen met de Taiwan Gay Sport Association (TGSA) op 28 juni een Pride-optocht. Voor die dag is gekozen om dat op 28 juni 1969 de Stonewall-protesten losbarstten. Dus de 28e is het zover, op het Liberty Square in Taipei. Gekozen is voor een wereldwijde editie, met als thema Taiwan Pride March for the World!

De organisatie deelt Pride-vlaggen uit waarop je kunt schrijven voor welk land of welke plaats je meeloopt. Dat kan je geboorteplaats zijn, een favoriete stad of een plaats waar je geliefden zich bevinden. Daarnaast delen ze mondmaskers uit met regenboogkleuren.

Huwelijk
Verder wordt gevierd dat Taiwan het eerste land is in die regio dat het huwelijk heeft opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht.

Overigens is het de gewoonte in Taiwan om Pride te vieren in oktober. Maar omdat het nu Pride-maand is, doen ze er nu eentje extra. De reguliere Taiwan Pride is op 31 oktober 2020.

Foto: Burin Pochai - Istock

Powered by Labrador CMS