Uit onze archieven:

“In het weekend was ik gay, doordeweeks hetero”

Vaders over hun coming-out

Leestijd: 2 min

Voor tieners is een coming-out vaak al knap lastig, laat staan voor mannen die reeds een vrouw en kinderen hebben. Silvain Hooglander (44), vader van Mila (16), koos uiteindelijk toch voor zichzelf.

“Mijn late coming-out had niets te maken met mijn opvoeding. Sterker nog, mijn ouders zeiden: wisten we allang. Had je dat niet even dertig jaar eerder kunnen melden, dacht ik.

Als ik beter naar mezelf had geluisterd, had ik op mijn vijfde al geweten dat ik homo ben. Ik vond het mannenlichaam enorm interessant, raakte er ook weleens opgewonden van, maar zocht er niets achter. Ik maakte me ook altijd ontzettend boos over homofobie. Later besefte ik pas dat het me persoonlijk raakte.

Uiteindelijk zag ik de film Freier Fall, over een getrouwde politieagent die verliefd wordt op een collega. Ik herkende er veel in. Vervolgens verslond ik de ene na de andere coming-outfilm, tot ik inzag: dit gaat zo niet langer. Mijn vrouw reageerde heel begripvol en gaf me alle ruimte, maar wilde het wel stilhouden voor onze dochter tot zij naar de middelbare school ging. 

“Mijn oude leven was door en door hetero; nu zit ik volop in de scene”

Een jaar lang heb ik driekwart in de kast gezeten. Eerst datete ik alleen superdiscreet via Grindr, maar tijdens Rotterdam Pride in 2014 besloot ik een circuit party te bezoeken. Eenmaal binnen was het shirts uit en gaan. Het leek net Thunderdome, maar dan met homo’s – ik was begin jaren negentig een gabber. Het werd mijn vuurdoop. Vervolgens was ik in het weekend gay en doordeweeks hetero. Direct vanuit de club hielp ik mijn dochter zich klaar te maken voor school. Door die routine bleef ik enigszins geaard. 

Tijdens een tripje naar Disney World vertelden we Mila dat we gingen scheiden. Het was even een klap, tot ze hoorde dat ik op mannen viel. Ineens stopten de tranen; ze wilde er alles over weten. Vlak daarna ben ik ingetrokken bij Robin, mijn huidige vriend. Mijn vrouw en ik namen ons eerst voor om bij elkaar te blijven wonen, net als de Meilandjes, maar dat voelde voor mij niet goed. Mijn dochter woont nu bij haar moeder, maar komt hier regelmatig eten en logeren.

Mijn oude leven was door en door hetero; nu zit ik volop in de scene. Samen met mijn man organiseer ik open-minded feesten in Rotterdam en mijn vrouw en dochter zijn op iedere editie komen kijken. Stond Mila daar op een blok te dansen tussen de halfnaakte mensen. Ze vond het geweldig. Op Instagram deel ik ook weleens pikante foto’s. ‘Kijkt je dochter niet mee?’, vragen mensen me dan in DM’s. Dat boeit haar niets. Op vakantie ziet ze me immers ook in die zwemslip rondlopen.”

Beeld: Chris & Marjan

Powered by Labrador CMS