Let's talk about sex

“Ik vind het moeilijk om mijn bi-gevoelens een plekje te geven”

Melvin (36) worstelt met zijn biseksualiteit

Leestijd: 4 min

Meestal heeft Melvin* (36) relaties met vrouwen, maar af en toe verlangt hij naar seks met een man. Die gevoelens vindt hij ingewikkeld. “Nadat ik z’n nummer had gewist, was ik blij dat hij toch van zich liet horen.”

De eerste keer dat Melvin z’n seksualiteit verkende was in zijn tienerjaren. “Ik had regelmatig seks met een klasgenootje van de middelbare school. Hij woonde bij me in de buurt, en we scharrelden wat af. We hebben eigenlijk nooit besproken waar we mee bezig waren, en hadden af en toe ook vriendinnetjes.”

Het klasgenootje van Melvin is inmiddels getrouwd met een vrouw, en Melvin heeft sindsdien meerdere relaties met vrouwen gehad. Toch verlangt hij regelmatig naar seks met een man. “Ik kan het niet zo goed omschrijven. Het voelt zoals hoe je soms trek hebt in een heel specifiek drankje of een bepaalde reep chocola. Ik kom in mijn relaties met vrouwen écht wel aan mijn trekken, maar soms kan ik aan niets anders denken dan seks met een man.” Toch vindt Melvin het moeilijk om die gevoelens te accepteren. “Ik denk dat mijn ouders het niet zouden accepteren als ik ze zou vertellen dat ik ook op mannen val. Op mijn werk hoef ik er al helemáál niet mee aan te komen: daar wordt ‘homo’ dagelijks als scheldwoord gebruikt, er lopen veel macho’s rond.”

Melvin had een tijdje een vaste scharrel, een iets oudere man uit de buurt. “We zagen elkaar regelmatig, maar ik denk dat hij niet echt snapte dat intimiteit met mannen voor mij niet zo vanzelfsprekend voor mij is. Dan wilde hij na de seks met me knuffelen, terwijl ik alleen maar kon denken: laat me nou even!” Na een paar maanden besloot Melvin een eind te maken aan de scharrel. Hij had daarna nog wat losse contacten, en een daarvan waarschuwde hem na afloop dat hij misschien een soa had. “Ik ging naar de huisarts en uit een test bleek dat ik gonorroe had. Daar heb ik me meteen voor laten behandelen.” Al snel daarna kreeg hij een vriendin, tegen wie hij niet vertelde dat hij ook weleens seks heeft met mannen.

“ik merkte dat vincent en ik precies hetzelfde wilden: gewoon af en toe met elkaar naar bed en verder niks”

“Ik merkte dat Vincent en ik precies hetzelfde wilden: gewoon af en toe met elkaar naar bed en verder niks”

Nadat die relatie ten einde kwam, besloot Melvin eens op Grindr te kijken. “Ik wist niet wat me overkwam. Allemaal jongens die me aanspraken en meteen langs wilden komen. Ik vond het allemaal wel erg snel gaan, het maakte me nerveus. Daarnaast val ik vooral op wat vollere jongens, en daar zag ik er niet zoveel van.” Toch kwam Melvin op Grindr een jongen tegen waar hij een goed gevoel bij kreeg. “Hij stuurde in ieder geval niet meteen een foto van z’n pik. We hebben eerst zo’n 20 minuten gechat. Ik merkte dat tijdens ons gesprek mijn nervositeit een beetje wegtrok. Nog diezelfde avond ben ik eerst onder de douche en toen in de auto gesprongen om naar hem toe te gaan.”

Toen Melvin bij Vincent op de bank zat kwamen de nerveuze gevoelens toch weer terug. “Ik vroeg of hij niet een biertje had of zo, gelukkig kwam hij al snel met sterke drank aanzetten.” Vincent nam de tijd voor Melvin. “Hij wist me op mijn gemak te stellen, en vertelde dat hij zich had laten vaccineren voor hepatitis A en B, dat hij PrEP slikte en ook al een uitnodiging voor een apenpokkenvaccinatie had gehad. Hij liet me zelfs z’n PrEP-pillen zien. Ik had geen idee dat veel homomannen meerdere keren per jaar naar de GGD gaan om zich te laten testen, dat je je voor bepaalde dingen kon laten vaccineren, of dat PrEP überhaupt bestond. Dat Vincent zo goed op de hoogte was en me alles uitlegde gaf me gewoon een heel relaxt gevoel.” De twee belandden al snel in bed en zagen elkaar ongeveer eens per week.

“gelukkig maakte hij er geen groot probleem van dat ik hem geblockt had”

“De seks was geil en ik merkte dat Vincent en ik precies hetzelfde wilden: gewoon af en toe met elkaar naar bed en verder niks.” Toch begon er iets aan Melvin te knagen. “Ik weet niet of het schaamte is of iets anders, maar het idee dat ik af en toe seks heb met een man vind ik moeilijk. Voor Vincent ligt het anders, hij is zeg maar full-time homo en heeft er totaal geen moeite mee. Hoewel hij probeerde om me duidelijk te maken dat er niks mis is met mijn gevoel, gaat het er gewoon nog niet in.” Na twee maanden besloot Melvin dat het misschien beter was als de twee elkaar niet meer zouden zien. “Toen heb ik Vincent z’n nummer gewist en hem geblockt op WhatsApp. Nee, daar heb ik hem toen geen uitleg over gegeven. Niet erg netjes.”

“Gelukkig maakte hij er geen groot probleem van dat ik hem geblockt had”

Al snel smste Vincent Melvin om te vragen wat er gebeurd was. “Ondanks dat ik z’n nummer gewist had, was ik toch blij om van hem te horen. Hij was gelukkig niet boos, maar was wel benieuwd waarom ik hem geblockt had, en vroeg of het wel goed met me ging. Ik heb hem toen maar verteld dat ik iemand anders had ontmoet, ook al was dat niet zo.” Toch bleef Melvin regelmatig aan Vincent denken. Op een avond besloot Melvin de stoute schoenen aan te trekken en Vincent toch maar weer een smsje te sturen. “Hij had gelukkig niets te doen die avond, dus binnen een uur nadat ik hem smste lagen we weer met elkaar in bed. Gelukkig maakte hij er geen groot probleem van dat ik hem geblockt had. Hij snapte dat ik soms nog steeds moeite heb met het idee dat ik ook op mannen val.”

Na die keer hebben Melvin en Vincent elkaar niet meer gezien. “Soms smst hij nog wel ‘hey’ of ‘zin?’ maar ik heb niet meer gereageerd. Het is verleidelijk, maar ik heb besloten dat ik voorlopig even niet met mannen wil afspreken. Vincent stelde tijdens een van onze gesprekken voor dat ik eens met iemand hierover zou moeten praten, misschien moet ik dat maar eens doen.”

* De namen in dit artikel zijn uit privacyoverwegingen gefingeerd.

Man tot Man logo
Man tot Man logo

Op mantotman.nl vind je tips over seksuele gezondheid. 

Beeld: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS