Let’s talk about sex

“Ik vind condoomgebruik gewoon niet een probleem”

Sjoerd (32) gebruikt altijd een condoom

Leestijd: < 1 min

Sjoerd (32) heeft altijd seks met condoom, ook als de ander liever zonder wil. “Toen ik per ongeluk seks had zonder condoom wist ik meteen: dit wil ik niet meer.”

“Ik heb in principe áltijd seks met een condoom. Dat is voor mij de enige manier om zorgeloze seks te hebben. Niet alleen vanwege bescherming voor allerhande soa’s, maar ook omdat ik het hygiënischer vind. En als bottom vind ik het niet lekker als iemand in me klaarkomt. Ik heb geen zin om na seks meteen op de wc te gaan zitten.

Binnen een relatie heb ik weleens seks gehad zonder condoom. Het was de eerste keer dat we anale seks hadden, en we besloten al snel dat we het allebei fijner vonden om gewoon een condoom te gebruiken. Zeker in onze open relatie maakt dat alles wat makkelijker. Het is later één keer gebeurd dat ik met een date, in the heat of the moment, seks zonder condoom had. Nou, het was eigenlijk niet echt officieel een date, ik ging gewoon bij een vriend eten. Onverwachts belandden we met elkaar in bed, en het was net zo onverwacht dat we daar geen condoom bij gebruikten. Eigenlijk was het gebeurd voordat we er allebei erg in hadden. Ik wist toen wel meteen: dit wil ik niet meer. Ik vertrouwde hem wel, maar maakte me toch zorgen over hiv en soa’s.

“Je kunt op van alles worden afgewezen”

Ik heb overwogen om PrEP te gaan gebruiken, en ga dat misschien ook wel doen, mits het toegankelijker wordt. Ik neem deel aan het homocohort van GGD Amsterdam, waarbij ik elk halfjaar getest word. Als ik daar ook PrEP zou kunnen krijgen, zou ik het overwegen. Toch zou ik dan nog steeds consequent condooms blijven gebruiken. Goed dat PrEP je beschermt tegen hiv, maar je kunt nog steeds gonorroe of chlamydia krijgen. Daar zit ik niet op te wachten.

Het lijkt alsof het condoomgebruik wordt geproblematiseerd. Ik vind een condoom juist een fantastische uitvinding. Daarnaast zie ik wel héél veel mensen op datingapps die zeggen PrEP te gebruiken. Dat lijkt me statistisch gezien toch wat onwaarschijnlijk. In gesprekken op datingapps krijg ik weleens de vraag ‘safe of bare?’ Als de ánder die vraag stelt, betekent dat vaak dat ze bare willen. Prima, maar ík wil alleen seks met condoom. Soms gaat een date dan niet door. Maar goed, je kunt op van alles worden afgewezen. Als ik vanwege mijn condoomgebruik zou worden afgewezen, so be it.”

In de serie Let’s Talk About Sex vragen we jongens en mannen hoe zij zorgen dat ze krijgen wat ze willen in de slaapkamer (of de badkamer, op de bank, de keukentafel, noem maar op).

Illustratie: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS