Over liefde seks en grenzen

“Ik val op iemands energie, niet op wat er in zijn broek zit”

Armando (19) uit Amsterdam

Leestijd: < 1 min

Wie leert je over daten met jongens als de biologieleraar niet veel verder komt dan een lullig kwartiertje met een komkommer en een condoom? Armando (19) uit Amsterdam vertelt over liefde, seks en het her- en verkennen van zijn grenzen.

“Toen ik een jaar of zeven was, wist ik al dat ik op jongens val. Ik heb nog wel wat met meisjes gezoend en zo, maar dacht al heel snel: nope, no way, dit is ’m definitief niet voor mij. Uiteindelijk kwam ik daar pas op mijn twaalfde voor uit. Alhoewel, ‘pas’, nu ik het zeg, denk ik: ik was er eigenlijk best jong bij. Ik heb toen heel wat harten gebroken. Er waren een hoop meisjes verliefd op me. Dat zorgde er juist voor dat ik sneller uit de kast besloot te komen.

Ik heb nu een keer of vier een relatie gehad. Meestal ontmoet ik mijn dates tijdens een concert of op school. Dat ik op jongens val, verspreidde zich als een lopend vuurtje. Ik was de enige die er zo out en proud bij liep; ze wisten me vanzelf te vinden. Eén jongen heb ik leren kennen via Instagram – dat is soms ook net een datingapp. Met de officiële datingapps heb ik overigens heel braaf gewacht tot ik achttien was.

Ik val niet zozeer op mannen als wel op mannelijke energie. Het maakt mij niet uit of iemand een cisgender man is of bijvoorbeeld in transitie is. Het gaat mij om de energie, niet om wat er in zijn broek zit. Ik heb ook met transjongens gedatet, dat vormt voor mij helemaal geen issue. De voorbereiding op de eerste keer seks was daardoor voor mij heel breed. Ik dacht niet in handelingen als pijpen of neuken.

"Ik weet niet zeker of ik later met één persoon eindig"

Mijn ouders zijn altijd heel open geweest over seks en seksuele diversiteit. De eerste keer dat ik naar de gaybar ging, kwam gelijk het hele gezin mee. Ik was in full drag, had zelfs een jurk van mijn moeder aan. Mijn ouders’ vriendengroep bevat zo’n beetje alle lagen uit het LHBTQ-spectrum. Toen ik uit de kast kwam, zeiden ze gelijk dat ze voor al mijn vragen die ze niet konden beantwoorden wel iemand kenden. Daar heb ik af en toe zeker gebruik van gemaakt. Ze gaven me zelfs allerlei flirttips, al gingen die grotendeels het ene oor in, het andere oor uit. Ik ben echt een draak in flirten.

Wat mijn ouders en hun vrienden me niet konden vertellen, heb ik gewoon gegoogeld. Het internet heeft op bijna alles wel een antwoord. Over seksuele veiligheid weet ik daardoor ook best veel. Ik heb onlangs bijvoorbeeld mijn eerste hepatitis B-vaccinatie gehaald. Ik ben seksueel niet zo heel actief en gebruik altijd een condoom, dus ik had daar geen grote haast bij.

Ik was uiteindelijk een jaar of zestien toen ik voor het eerst seks had. Dat was best awkward, maar niet onprettig. Die persoon hield goed rekening met mijn grenzen en ik kon goed met hem communiceren. Ik ben sowieso vrij ongemakkelijk als het op seks aankomt. Ik ben niet het type voor een onenightstand. Ik moet iemand leren kennen en me veilig bij hem voelen. Dan pas kan ik misschíén iets met hem doen. Garanties geef ik niet af op een eerste date.

Ik weet niet zeker of ik later met één persoon eindig. Het lijkt me ideaal hoor, lekker huisje-boompje-beestje, maar ik weet niet of het voor mij is weggelegd. Ik ben constant op zoek naar vernieuwing en merk nu al dat ik enorm wispelturig ben. Ik vind het heerlijk om intensief tijd met een jongen door te brengen, maar na een paar dagen denk ik: wegwezen jij, ik heb mijn space nodig. En nog een paar dagen verder sta ik juist weer te trappelen om hem te zien.”

Fotografie: Ernst Coppejans / Grooming: Emma Blok

Voor meer informatie en tips over seks en dating met mannen en het voorkomen van soa’s en hiv, ga naar www.mantotman.nl of naar Sense.info

Powered by Labrador CMS