onbeperkt jezelf

Zonder Stempel-ambassadeur Rick

“Ik steek graag mijn energie in mensen die mij willen begrijpen”

Rick spreekt zich uit voor queer personen met een licht verstandelijke beperking

Rick is ambassadeur van Zonder Stempel, een organisatie die zich met steun van het Oranje Fonds inzet voor lhbtiqa+ personen met een licht verstandelijke beperking. “Ik heb mijn begeleider meegenomen op mijn genderreis.” 

Binnen de regenbooggemeenschap worden mensen met een licht verstandelijke beperking vaak over het hoofd gezien. Om daar verandering in te brengen, ontstond Zonder Stempel, een samenwerkingsverband tussen COC Nederland, kennisplatform Vilans en LFB, een belangenvereniging vóór en dóór mensen met een verstandelijke beperking. Sinds eind vorig jaar ontvangt Zonder Stempel steun van het Oranje Fonds, dat sociale initiatieven steunt die zich inzetten voor gelijke kansen.

ambassadeursduo's

Zonder Stempel heeft twee doelen: enerzijds het in contact brengen van lhbtiqa+ mensen met een licht verstandelijke beperking en anderzijds het verbeteren van de zorg voor deze groep. Dat doen ze door middel van trainingen, presentaties en gastlessen voor zorginstellingen en begeleiders. In de meeste gevallen worden die gegeven door ambassadeursduo’s, die bestaan uit een lhbtiqa+ ervaringsdeskundige en een zorgprofessional. Er wordt gewerkt vanuit het motto: niets over ons, zonder ons.

“toen ik vertelde dat ik non-binair ben, raakte mijn begeleider in eerste instantie in de war”

vervelende opmerkingen

Rick is een van de ambassadeurs van Zonder Stempel. Door andere non-binaire mensen te ontmoeten, ontdekte hen ruim tien jaar geleden dat hen geen man en geen vrouw is. Binnen de zorg leidde dat soms tot wat negativiteit. “Het werd niet altijd begrepen. ‘Ik ga maar “het” tegen je zeggen’, kreeg ik soms te horen. Of: ‘Eens een vrouw, altijd een vrouw.’ Maar dat soort opmerkingen laat ik van me afglijden. Ik steek liever mijn energie in de mensen die het willen begrijpen.”

genderreis

Tegenover hun begeleider had Rick een bijzonder coming-outmoment. “Dat was heel leuk. Toen ik vertelde dat ik non-binair ben, zag ik aan haar hoofd dat haar hersens helemaal in de war raakte. Ik heb haar meegenomen op mijn genderreis. Door het stapje voor stapje uit te leggen, begon ze het te snappen. Inmiddels legt ze het ook uit aan andere begeleiders.”

bijzondere roeping 

Rick geeft ook presentaties, trainingen en gastlessen over lhbtiqa+ personen aan begeleiders van mensen met een licht-verstandelijke beperking. Vroeger had hen weinig voorbeelden, dus dat Rick op deze manier een voorbeeld kan zijn voor anderen, geeft hen veel hoop. “Ik had nooit verwacht dat mijn passie is, mijn roeping, zeg ik weleens, en ik vind het heel bijzonder dat ik dat mag doen.”

zelfbeschikking

Het Oranje Fonds steunt Zonder Stempel op meerdere manieren. “Wij maken onderdeel uit van het programma ‘Zelfbeschikking: Jezelf Kunnen Zijn’, vertelt projectleider Manon Linschoten. “Daarmee ondersteunt het Oranje Fonds verschillende initiatieven die zich inzetten voor een samenleving waarin iedereen zorgeloos en volwaardig zichzelf kan zijn en eigen keuzes kan maken. In de eerste plaats ontvangen we financiële steun, om onze activiteiten de komende jaren verder te kunnen uitbreiden. Maar er worden ook ontmoetingen georganiseerd met de andere organisaties die steun ontvangen, om zo kennis uit te wisselen. Het Oranje Fonds helpt ons daarnaast bij vragen waar we mee zitten. Zo willen wij graag leren hoe we structurele financiering kunnen krijgen om deze doelgroep te kunnen helpen.”

iedereen doet ertoe

Het Oranje Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Want iedereen doet ertoe - maar niet iedereen heeft gelijke kansen. Dat merk je als je te maken krijgt met uitsluiting of discriminatie. Om wie je bent, wat je gelooft, van wie je houdt of waar je wortels liggen.

Ontdek hoe jij ertoe kunt doen op oranjefonds.nl/ertoedoen

Powered by Labrador CMS