vijf vragen aan

Portretfoto van Leon van Uden

“Ik merk dat veel leerlingen meer zichzelf kunnen en durven zijn op school”

Leon van Uden maakte een theatervoorstelling over zijn pestverleden

Leestijd: 2 min

Theatermaker Leon van Uden werd jarenlang gepest toen hij op school zat. Om scholieren van nu te helpen, heeft hij een theatervoorstelling over zijn eigen verleden gemaakt. Daarmee helpt hij niet alleen anderen, maar ook zichzelf. Winq spreekt hem over De Confrontatie.

1) Kun je als eerste meer over de voorstelling vertellen?

"Ik ga mijn eigen verhaal vertellen in De Confrontatie. Het wordt een spannende rollercoaster met thema's als seksuele diversiteit, (de gevolgen van) pesten, sociale media, vooroordelen, cultuurverschillen en opkomen voor elkaar."

2) Voelde het voor jou als een soort therapie om deze voorstelling te maken?

"Zeker. Tijdens de coronapandemie volgde ik therapie bij een psycholoog om meer over mezelf te leren. Door die sessies kwamen al die verhalen uit het verleden weer naar boven. Ik ben opgegroeid in het Brabantse Schijndel en ging naar school in Eindhoven. Ik werd uitgescholden voor homo, waarschijnlijk omdat ik theaterlessen volgde en flamboyanter was dan de rest. Ik zat namelijk in een klas met allemaal stoere jongens. Op de middelbare school ontdekte ik dat ik op jongens viel en daar ben ik enorm mee gepest. Dat die gevoelens naar boven kwamen, was goed voor mij. Daardoor kon ik het een plekje geven."

Leon tijdens de voorstelling
Leon tijdens de voorstelling

3) Wist je familie dat je zo gepest werd? En hebben ze de voorstelling inmiddels gezien?

"Dat was best wel zwaar. Ik was alleen maar boos op mijn moeder en zo uitte ik mijn gevoelens. Ik hield al mijn ervaringen voor mezelf en deelde nooit iets met haar. Dat had ik wel moeten doen. Je kunt je wel voorstellen dat het heel spannend was toen ze voor het eerst in de zaal zat. Ze vond het heel heftig om te zien, maar inmiddels is ze al drie keer komen kijken en is het voor haar ook een soort helend proces geweest."

4) Je hebt de voorstelling in eerste instantie gespeeld op scholen. Wat is je daarvan het meeste bijgebleven?

"Ik heb het al veertig keer gespeeld, dus inmiddels raakt het me minder. Vooral in het begin was het spannend of de kinderen mijn verhaal wel zouden accepteren. Vooral omdat ik als oudere persoon het vertelde, in plaats van iemand van hun eigen leeftijd. Gelukkig reageren ze er goed op. Ik heb van verschillende leerlingen gehoord dat ze zichzelf herkennen in mijn verhaal, en het is mooi om te zien dat ze de hele voorstelling geboeid blijven kijken. Natuurlijk niet op alle scholen; er zijn ook heftige momenten. Sommige kinderen hebben namelijk nog nooit een theatervoorstelling meegemaakt en lachen op ongepaste momenten. Maar dat neem ik voor lief."

Leon tijdens de voorstelling
Leon tijdens de voorstelling

5) Is er volgens jou veel veranderd op scholen in de afgelopen jaren?

"Natuurlijk is de zichtbaarheid veel beter dan vroeger. Ik merk dat veel leerlingen meer zichzelf kunnen en durven zijn binnen de scholen, zelfs als dat betekent dat ze daardoor gepest kunnen worden. Ook merk ik dat scholen veel serieuzer met het onderwerp omgaan. Dus ja, er is veel veranderd. Er zijn altijd mensen die er van huis uit niet mee zijn opgegroeid en voor wie het een 'moeilijk' onderwerp is en blijft. Helaas blijft die groep te groot en is er nog veel werk aan de winkel. Wij hopen met De Confrontatie een steentje bij te kunnen dragen aan de acceptatie en het respect."

Van de klaslokalen gaat de voorstelling De Confrontatie van Leon van Uden nu het theater in. Op 17 mei is de voorstelling te zien in PAND18 in Den Bosch. Wil je het stuk zien? Bekijk dan kaarten op de website van theaterinaktie.nl.

Powered by Labrador CMS