happy couple

Rick Paul van Mulligen en René van Bakel.

“Ik erger me aan heel veel mensen, maar nooit aan jou”

In de rubriek Happy Couple: Rick Paul en René

Rick Paul van Mulligen en René van Bakel.
Leestijd: 3 min

Rick Paul van Mulligen (38) is acteur, René van Bakel (34) is beeldend kunstenaar. Ze ontmoetten elkaar tijdens het uitgaan, zijn inmiddels getrouwd en hebben twee kinderen. “Ik dacht dat je geen kinderen kon krijgen als homo.”

Rick Paul: “We hebben elkaar twaalf jaar geleden leren kennen in de Exit [gayclub in Amsterdam – red.] Onze blikken kruisten elkaar en ik wist direct dat ik achter hem aan moest, maar mijn twee lesbische vriendinnen kregen op dat moment buiten ruzie met elkaar. Op hetzelfde moment liep jij naar buiten en dus greep ik mijn kans: ik zette je met een drankje achter de bar, maakte het goed tussen die vriendinnen en ging naar je toe.”
René: “Heel brutaal. Het duurde onwijs lang voordat je terugkwam. Ik dronk in die tijd geen alcohol, zat ik daar met een appelsap aan de bar.”
Rick Paul: “We zijn allebei acteurs, dus in het begin deden we alsof we een ander beroep hadden. Jij studeerde wiskunde en ik natuurkunde. Toen we daarna zeiden dat we acteurs waren, geloofden we dat natuurlijk ook niet meer.”
René: “We hebben heel lang gekletst en ik ben meteen met je mee naar huis gegaan.”
Rick Paul: “Terwijl ik toen nog dacht dat je dat niet moet doen als je iemand écht leuk vindt.”
René: “Een week later was ik bij mijn moeder in Limburg en toen zij weg was, ben jij mij komen opzoeken. Patat maken in de schuur, springen op de trampoline en we zijn twee keer door een bed gezakt.”
Rick Paul: “Ik was best wel zenuwachtig. Op een tweede date helemaal naar Limburg, maar ik vond hem heel erg leuk. Je hebt mij ook al heel snel de sleutel van je huis gegeven.”
René: “Klopt. Jij werkte nog in Groningen en ik kwam je daar als verrassing opzoeken. We hebben dus eigenlijk door heel Nederland heen gedatet.”

“Na een jaar heb jij mij ten huwelijk gevraagd. Ook heel snel.”

Samenwonen op dertig vierkante meter

Rick Paul: “Toen ik terugkwam in Amsterdam zijn we best wel snel gaan samenwonen. Het voelde gewoon raar om niet bij elkaar te zijn, waarom wachten als het leuk is?”
René: “Eerst in een fantastisch huis dat we eigenlijk niet konden betalen. Na een half jaar zijn we verhuisd naar een huis van dertig vierkante meter.”
Rick Paul: “We waren heel erg verliefd, dus het maakte geen drol uit.”
René: “Ik denk dat ik dat nu nog steeds zou kunnen, zonder kinderen. Het voelde gewoon goed om samen te zijn. Ik erger me aan heel veel mensen, maar nooit aan jou. Ik vind het gewoon altijd leuk als je er bent.”
Rick Paul: “Dat heb ik ook. Het is gewoon minder leuk als ik alleen ben.”
René: “Na een jaar heb jij mij ten huwelijk gevraagd. Ook heel snel. We zijn getrouwd op de boerderij van mijn moeder, dat was heel erg mooi.”
Rick Paul: “Jouw stem sloeg over toen je ‘Ja’ zei. Dat was heel lief.”

on

Co-ouderschap

René: “Ik wist altijd al dat ik vader wilde worden.”
Rick Paul: “Ik had juist absoluut geen kinderwens. Ik vond het prima om suikeroom te zijn, dacht ook dat je geen kinderen kon krijgen als homo. Maar we hadden het er heel vaak over en op den duur zijn we opties gaan verkennen. Eerst adoptie, daarna co-ouderschap.”
René: “Uiteindelijk kwam ik terecht bij een speeddate van stichting Meer Dan Gewenst. Rick kon er niet bij zijn. Zat ik daar als een jongen van 25 tussen de vrouwen van 40. Het was overweldigend en ik kwam thuis met een stapel telefoonnummers. Nina zat daar ook bij, de vrouw waarmee we nu twee kinderen hebben.”
Rick Paul: “Haar vonden we meteen leuk. We zijn samen op reis gegaan en deden dingen die je ook tijdens een date zou doen om elkaar te leren kennen. Zes jaar geleden kregen we onze eerste zoon en onlangs onze dochter.”
René: “Daardoor is ons leven wel veranderd. Voordat we kinderen hadden, gingen we spontaan uit eten of op reis. Nu eten we om zes uur en moeten we dingen meer plannen. Maar doordat we co-ouderschap hebben, zijn we af en toe ook een zaterdagavond samen. Nu kunnen we niet meer een half jaar in Berlijn gaan wonen als we dat zouden willen.”
Rick Paul: “Dat deden we ook niet toen we nog geen kinderen hadden.”
René: “Maar toen gingen we wel vaker langer weg.”
Rick Paul: “We zijn vorig jaar nog naar Hamburg geweest!”
René: “Dat is waar. Het leven is gewoon anders, maar het is wel het meest leuke en bijzondere dat mij is overkomen. Het is fantastisch dat wij dit leven mogen hebben.”
Rick Paul: “We werken nog steeds aan onze relatie. Als je twaalf jaar lang samen bent, heb je ups and downs. Soms zit er een paar weken de sleur in, maar ons leven is natuurlijk niet zoals bij andere gezinnen. René is soms een week weg voor zijn werk, dan is het extra leuk als hij weer terug is. Ik denk dat het goed is om elkaar soms te missen.”

Powered by Labrador CMS