Big in a wig

“Ik ben zelf 25 maar Sederginne wordt regelmatig dik in de 50 geschat”

Dragqueen Sederginne uit Antwerpen

Leestijd: < 1 min

Nederland en België tellen honderden fabulous dragqueens. Elke maand stellen we er een aan je voor. Deze keer: Sederginne uit Antwerpen, vernoemd naar een bruistablet.

Hoe ben je met drag begonnen?
“Ik had een studentenbaan nodig en zag dat ze bij een bekende Antwerpse gaybar een 'wc-madam' zochten. Ik wilde dat wel doen, in drag. Uiteindelijk heb ik meegedaan aan een missverkiezing voor drags, en dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een travestiecarrière.”

Wie is je grote voorbeeld op het gebied van drag?
“Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik kijk erg op naar stand-up comedians. Ik vind het fantastisch wat zij doen en zou me daar ook meer in willen specialiseren. Els de Schepper en Karin Bloemen zijn qua komedie grote voorbeelden voor me.
Wat travestie betreft is Zsa Zsa L’amor een mentor voor me geweest. Ik deed eerst wel showtjes in cafés, maar zij heeft me de kans gegeven om bij Mask’ara [spekta- kelrestaurant in Borsbeek, red.] wekelijks op te treden. Dat is een grote leerschool geweest. Zsa Zsa heeft me ook veel geleerd over de opbouw van een komisch nummer.”

Hoe zou jij je stijl omschrijven?
“Sederginne is een karikatuur. Bij de humor moet je soms goed opletten en doordenken. En ze draagt veel pailletten. Ik ben zelf 25 maar Sederginne wordt regelmatig dik in de 50 geschat. Dat vind ik super fijn, omdat je dan al meer respect krijgt. En bij elke dansmove denkt het publiek ‘ze kan nog goed mee’.”

Sederginne
Sederginne door Dario & Misja

Waar komt je stage name vandaan? En heette je vroeger niet anders?
“Ja, mijn jongensnaam is Serge, en om het makkelijk te houden heb ik daar La Femme achter gehangen. Dat mijn naam is veranderd komt eigenlijk door mijn collega’s bij Mask’ara. Zij vonden Serge la Femme niet zo lekker bekken. Mijn collega Beauty riep altijd ‘Sederginne! Sederginne!’ als ze iets van me wilde, en dat is blijven hangen. Sedergine is een Vlaamse bruistablet tegen hoofdpijn.”

Wat is een drag don’t uit je verleden?
“Vroeger ging ik na een optreden vaak uit als drag, maar dat doe ik echt niet meer. Dat heeft vooral met veiligheid te maken, want je krijgt veel bekijks als je in drag over straat gaat. De wereld is er wat dat betreft niet veiliger op geworden, helaas.”

Welke collega moeten we volgens jou in de gaten houden?
“Awel, La Tash. Het entertainen zit haar in het bloed. Zeker omdat ze comedy doet. Dat is niet een van de meest vanzelfsprekende categorieën en helaas zelfs bijna zeldzaam in de dragscene.”

Meer weten van Sederginne? Check dan haar Instagram.

Coverbeeld: Dario & Misja

Powered by Labrador CMS