Humans of Film Festival 2023 te zien tijdens Queer Amsterdam

Leestijd: < 1 min

Schrijver, trans activiste en winnaar van een Winq Diversity Award, Alejandra Ortiz, heeft een aantal films uitgekozen voor het Humans of Films Festival dat plaatsvindt tijdens Queer Amsterdam. Ook begeleidt ze enkele panelgesprekken. Bekijk hier het complete filmprogramma

Queer Amsterdam zal vanaf 22 juli t/m 28 juli voor het eerst plaatsvinden en Humans of Film Festival doet mee, met de vertoning van twee sociaal-culturele en maatschappelijke films die transgender personen centraal stellen. 

Humans of Film Festival heeft Alejandra Ortiz uitgekozen om twee films te selecteren en invulling te geven aan de panelgesprekken na de film, met met transgender sleutelfiguren uit de queer gemeenschap. Ortiz is schrijfster van het De Waarheid Zal Me Bevrijden, grassroots activiste en gastcurator Queer Currents 2023. Eerder dit jaar won ze bovendien een Winq Diversity Award. Dit zijn de films die ze heeft geselecteerd.

26 juli 2023 | Studio/K: Cada vez que Muero

Tijdens het Queer Amsterdam filmprogramma is Cada vez que Muero te zien, een film van Raúl Vidales Bohórquez uit 2022. Cada vez que Muero, wat Elke keer dat ik sterf betekent, is een hybride speelfilm die documentaire met fictie combineert. De speelfilm benadert cinema als een ritueel van symbolische transformatie in de doodservaringen van zeven transvrouwen.

Na de film modereert Alejandra Ortiz een panelgesprek met panelleden en trans activisten Alexandra R. Ruiz (México) en Alma Betancur (Colombia). Het gesprek zal gaan over de artistieke wereld die vaak als enige ruimte van acceptatie dient, waar transgender personen zichzelf en de gemeenschap kunnen versterken.

27 juli 2023 | Melkweg: Queen of Lapa

De volgende dag is Queen of Lapa te zien, een film Theodore Collatos en Carolina Monnerat uit 2019. Queen of Lapa gaat over de geweldige Luana Muniz, actrice, activiste en trotse seks-professional. Zij vormde een nieuwe realiteit in haar hostel door een veilige werkomgeving te bieden aan verschillende generaties jonge transgender vrouwen en meiden in de buurt van Lapa in Rio de Janeiro.

Ook na deze film modereert Alejandra Ortiz een panelgesprek. Dit keer met panelleden en trans activisten Ana Paula Lima (Brazilië) en Anancy (Portugal). Tijdens dit gesprek komen onderwerpen als familie-afwijzing, sekswerk, verschillen tussen het Westen en het mondiale zuiden, maar ook migratie aan bod.

Powered by Labrador CMS