Uittip

House of Vineyard wekt Klimts werk tot leven in het Van Gogh

Op 9 december eenmalig te zien

Leestijd: < 1 min

Op 9 december presenteert het Van Gogh Museum samen met Amber Vineyard van House of Vineyard 'Golden Femme', een avond waarop de Nederlandse ballroomscene het werk van Gustav Klimt tot leven wekt.

In het Van Gogh Museum is t/m 8 januari 2023 de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt te bezoeken. Voor die tentoonstelling is een aantal fantastische schilderijen van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) te zien in Amsterdam. Zijn schilderijen laten veelal een expliciete weergave van vrouwelijke seksualiteit en autonomie zien. Veel van die vrouwen kwamen uit gemarginaliseerde gemeenschappen en stralen zelfverzekerdheid uit, iets wat niet gebruikelijk was voor kuntwerken uit die tijd. 

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling: het wereldberoemde 'Judith'dat Klimt schilderde in 1901. Het was het allereerste schilderij waarbij hij goud gebruikte, een techniek die hij later vaker zou toepassen. Het schilderij is gebaseerd op de gelijknamige joodse heldin die het hoofd van haar mannelijke onderdrukker afhakte om haar volk te bevrijden. 

Vineyard meets Klimt

Bezoekers kunnen nog twee maanden genieten van al die pracht en praal en op 9 december op een wel heel bijzondere manier. Empowerment en het bevechten van conventies, belangrijke thema's uit Klimts werk, zijn tevens de pilaren waarop de ballroomcultuur is gestoeld. In dat licht presenteert Amber Vineyard, mother van House of Vineyard, met haar ballroom-kinderen een avond vol performances, workshops en muziek. 

De avond gaat van start met een workshop met het maken van jouw eigen versie van het ‘afgehakte hoofd’ dat te zien is op het schilderij 'Judith'. Die hoofden worden vervolgens gebruikt als accessoires op de catwalk. Er zijn diverse performances geïnspireerd op het werk van Klimt en je leert zelf ook hoe je een runway betreedt.

Golden Femme met Amber Vineyard vindt op vrijdag 9 december van 19.00 tot 23.00 uur plaats in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De dresscode is goud. Meer informatie vind je op vangoghmuseum.nl.

Beeld: House of Vineyard

Powered by Labrador CMS