Hooggeplaatste Hindoe-leider pleit voor lhbtq-rechten in India

Leestijd: < 1 min

Het Hooggerechtshof in India spreekt zich binnenkort uit over de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht. Mohan Bhagwat is leider van een invloedrijke Hindoe-beweging en heeft banden met de regerende partij. Hij pleit nu voor lhbtq-rechten.

Bhagwat stelt dat lhbtq’s net als iedereen het recht hebben om te leven als alle anderen, zo meldt persbureau Reuters. Ze moeten op basis van het Hindoeïsme hun eigen sociale plek kunnen hebben.

Koersverandering

De organisatie van Bhagwat, de Rashtriya Swayamsevak Sangh, stond aan de basis van de politieke carrière van Narendra Modi. Dat is de huidige premier van India. Modi’s Hindoe-nationalistische partij was altijd tegen het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht.

Nu Bhagwat zich heeft uitgesproken voor meer lbhtq-rechten in India, kan het zijn dat Modi van koers verandert.

Dezelfde rechten

Het Hooggerechtshof van India behandelt deze maand een zaak waarin vier homokoppels hadden gevraagd om de openstelling van het huwelijk. Zij willen net als getrouwde echtparen dezelfde rechten op het gebied van medische toestemming, pensioenen, adoptie en het lid worden van bepaalde organisaties.

Van de Indiase regering wordt verwacht dat die haar positie over de openstelling van het huwelijk en lhbtq-rechten voor de rechter kenbaar maakt. En wie weet valt die dankzij Mohan Bhagwat in het voordeel uit van lhbtq’s.

Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS