Homoseksuele vluchtelingen anders gescreend

IND luistert naar 'authentieke verhalen'

Leestijd: < 1 min

Homoseksuele asielzoekers worden nu nog vaak afgewezen, terwijl ze wel in aanmerking zouden moeten komen voor asiel. Dit komt door de manier waarop IND-medewerkers mensen screenen. Dit moet anders, zegt staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid en Justitie.

Asielzoekers die zeggen dat ze homo zijn en om die reden hun land zijn ontvlucht, moeten nu nog antwoord geven op vragen als ‘Wanneer ben je uit de kast gekomen?’ of ‘Wanneer heb je zelf geaccepteerd dat je homo bent?’. Terwijl daar in het land van herkomst vaak helemaal niet op die manier over homoseksualiteit wordt gepraat.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat daar verandering in brengen. Ze willen nu op een andere manier beoordelen of het verhaal van een homoseksuele vluchteling geloofwaardig is. Hetzelfde geldt voor bekeerlingen, bijvoorbeeld mensen uit islamitische landen die zeggen dat ze christen zijn.

Authentieke verhalen
Volgens staatssecretaris Harbers moet het vanaf nu vooral gaan over authentieke verhalen, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Harbers reageert op kritiek uit de Kamer, waaruit blijkt dat homo’s en bekeerlingen vaak worden afgewezen terwijl ze wel in aanmerking zouden moeten komen voor asiel. Ook het COC laakt het huidige asielbeleid voor homo’s.

Staatssecretaris Harbers past de aanpak aan en laat IND-medewerkers nu trainen op het stellen van vragen over persoonlijke ervaringen. Hij denkt dat meer persoonlijke verhalen voorkomen dat er fraude wordt gepleegd met een standaard aangeleerd verhaal.

Hoeveel vluchtelingen asiel aanvragen omdat ze in hun eigen land gevaar lopen doordat ze homo zijn, is niet duidelijk. De IND houdt daar geen cijfers over bij. 

Maju
RTL Nieuws had onlangs een item over Maju Kamara uit Sierra Leone, die homoseksueel is. Hij vluchtte naar Nederland en doet hier zijn verhaal.

Powered by Labrador CMS