Homo’s in het verzet: laat je rondleiden door Amsterdam

Leestijd: < 1 min

Er zijn maar weinig verhalen bekend over lhbtq’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten. Maar die zijn er natuurlijk wel. Henk de Vries organiseert elke zaterdag een rondleiding door Amsterdam en wekt al vertellend onze lhbtq verzetshelden tot leven.

Lhbtq-verzetsstrijders kregen na de oorlog maar weinig waardering, zegt de Britse schrijver en acteur Stephen Fry. Hij maakte daarom een documentaire over de homoseksuele Willem en lesbische Frieda, die een aanslag pleegden op het Amsterdamse bevolkingsregister. Eerder deze week besteedde Nieuwsuur hier aandacht aan, maar de documentaire zelf is nog niet te zien geweest op de Nederlandse tv.

Vergeten helden

Naar aanleiding van de documentaire wijst Henk de Vries erop dat hij iedere zaterdag om 11:00 uur een tour geeft langs alle belangrijke ijkpunten die verwijzen naar de lhbtq-geschiedenis van Amsterdam, de LGBT Gay History Tour of Amsterdam. In zijn bericht zegt De Vries dat na WOII die gay verzetshelden snel waren vergeten. De reden: in de ogen van veel mensen kunnen gays niet dapper zijn, laat staan dat ze verzetsdaden zouden hebben gepleegd. Dus was de gedachte na de oorlog om het hier maar niet over te hebben.

Maar dat doet De Vries dus wél Al sinds 2017 besteedt De Vries aandacht aan de in Stephen Fry’s documentaire genoemde gay verzetshelden Willem Arondeus en Frieda Belinfante, en aan Sjoerd Bakker. Hij brengt hun verhalen weer tot leven tijdens zijn rondleiding door Amsterdam, samen met verhalen over ander lhbtq’s die hun punt hebben gedrukt op een deel van de Amsterdamse geschiedenis.

Stickers en tassen

Om meer aandacht te vragen aan deze drie verzetshelden, heeft De Vries stickers en tassen laten ontwerpen om ze aan de vergetelheid te ontrukken. Ook heeft hij Amerikaanse en Britse filmmakers rondgeleid, om ze te vertellen over Willem Arondeus. Hij hoopt dat dit, en de documentaire van Stephen Fry, ertoe zullen leiden dat de verzetshelden weer volop in de belangstelling komen te staan.

Bijna tachtig jaar na WOII zou Nederland eindelijk rijp moeten zijn voor deze verhalen, stelt De Vries. Tot slot citeert hij Arondeus: “Homoseksuelen zijn geen lafaards!”

Meld je aan

Wil je een keer mee op pad met Henk de Vries? Hij gaat van start op het Homomonument aan de Westermarkt in Amsterdam, iedere zaterdagochtend om 11:00 uur. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina of het Instagram-account van LGBT Gay History Tour of Amsterdam.

Powered by Labrador CMS