Gelijkspel

“Homofobe spreekkoren geven mij het gevoel dat ik er niet bij hoor”

Anja van Hout bestrijdt homofobie in het voetbal

Leestijd: < 1 min

Anja van Hout (57, zij/haar), voorzitter van COC Noordoost-Brabant, is al haar hele leven PSV-supporter. “Veel jongeren kappen met voetbal omdat ze het gevoel hebben dat zij in die wereld niet gepruimd worden. Dat is echt een slechte zaak.”

“Als geboren en getogen Eindhovenaar is mijn liefde voor PSV er met de paplepel ingegoten. Mijn vader werkte bij Philips; mijn eerste seizoenskaart kochten mijn ouders via zijn salaris. Nog altijd is mijn seizoenskaartnummer gekoppeld aan mijn vaders salarisnummer, zo draag ik altijd een stukje van hem bij me.

De voetbalwereld heeft voor mij absoluut niet altijd als een veilige plek gevoeld. Sinds ik actief ben als voorzitter van COC Noordoost-Brabant ben ik me daar nog bewuster van. Het meest gehoorde scheldwoord langs de voetbalvelden is ‘homo’ en dat vind ik te treurig voor woorden.

Ergens weet ik wel dat de meeste supporters waarschijnlijk geen probleem hebben met homo’s, maar toch doet het pijn. Die spreekkoren geven me het gevoel dat ik er niet bij hoor. Soms vraag ik me zelfs af of ik nog wel wil komen kijken. En dan ben ik een volwassene. Kun je nagaan hoe het voelt voor een tiener met ontluikende homoseksuele gevoelens. Veel jongeren kappen met voetbal omdat ze het gevoel hebben dat zij in die wereld niet gepruimd worden. Dat is echt een slechte zaak.

Als COC-voorzitter maak ik me onder meer hard voor het aankaarten en aanpakken van discriminatie in de voetbal­wereld. We proberen de cultuur te veranderen door clubs bewust te maken van deze problemen en ze aan te sporen ermee aan de slag te gaan.

Ik maak ook De Brabantse Pot-cast, samen met Jolanda van Gool, een andere Brabander die zich inzet voor de lhbtq-gemeenschap. In de podcast spraken we in het kader van de Eurogames in Nijmegen met een openlijk homoseksuele topvolleyballer. Na zijn coming-out was er een last van zijn schouders gevallen. Eindelijk openlijk zichzelf kunnen zijn hielp hem beter te presteren. Ik denk dat veel profvoetballers onder diezelfde last gebukt gaan. Misschien zou het helpen als er vier of vijf spelers van verschillende clubs tegelijk uit de kast komen?”

Gelijkspel Philips Pride & Sports REconstruct
Beeld: Emma Pot

Philips x Pride and Sports

Philips geeft dit jaar hun pride-boot aan stichting Pride and Sports, om deze organisatie zo extra zichtbaarheid te geven. Ze lieten ontwerperscollectief REconstruct elf outfits ontwerpen die tijdens de Canal Parade door de deelnemers gedragen zullen worden. De outfits vertegenwoordigen elk een kleur van de progress Pride-vlag, en in veel outfits is een element van het PSV-voetbaltenue verwerkt. In de foto’s in deze serie dragen de geportretteerden een aantal van de ontwerpen. REconstruct: “We verzamelden verschillende kledingstukken uit de sportwereld, van scheenbeschermers tot zwemvliezen. Daar hebben we nieuwe outfits van gemaakt. We hopen dat de deelnemers zich in onze outfits krachtig voelen, als trotse superhelden.”

Beeld: Ruud Janssen
Styling: Wouter Rave
Grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong
Met grote dank aan stichting Pride & Sports 

Powered by Labrador CMS