Hoe homo-onvriendelijk was Friends nou eigenlijk echt?

Leestijd: < 1 min

Hoera! Friends staat eindelijk op de Nederlandse Netflix. Fijn voor de fans, maar critici lieten zich al eens horen toen de serie twee jaar geleden op de Amerikaanse Netflix verscheen. Veel dingen die ‘men’ toen gewoon vond, zijn nu ietwat omstreden. Een overzichtje.

 

Helena Handbasket
Om te beginnen gingen Chandler en zijn vrienden niet al te zachtzinnig om met zijn vader, die uit de kast kwam als transgender vrouw. Toch bleven ze haar steevast Charles noemen, liever dan haar nieuwe naam ‘Helena Handbasket’. Die naam alleen al, maar die zou je nog kunnen verklaren omdat ze als drag queen optrad in Las Vegas. Het ging nog verder: veel grappen gingen erover of ze haar penis nog had.

Chandler is gay?
Een van de verhaallijnen bestond eruit dat Chandler gay zou zijn, een gerucht dat hij zelf afschuwelijk vond. Hij en de castleden leken gays nogal inferieur te vinden. Dit bleek ook toen Joey En Ross elkaar alleen durfden te omhelzen als ze er ‘no homo’ bij riepen. Er bestaat een videomontage op YouTube waarop alle homofobe scènes aan elkaar zijn gemonteerd. Die duurt ongeveer 50 minuten.

Diversiteit? Meh
Ook toen Friends voor het eerst werd uitgezonden was er veel kritiek op het gebrek aan raciale diversiteit. Als je ziet hoe multicultureel New York City is, kwamen zwarte karakters er bekaaid vanaf. Ze waren nooit langer dan drie afleveringen in de serie te zien. In een artikel in de Volkskrant stond vandaag dat het destijds nog heel gewoon was dat zwart en wit langs elkaar heen leefden, kijk bijvoorbeeld ook naar de cast van de Cosby Show of The Fresh Prince of Bel Air, waar juist witte karakters weinig voorkwamen. Een wat meer algemene opmerking over diversiteit: voor alle zes karakters in Friends was het streven een hetero relatie met kinderen. Prima natuurlijk, maar volgens de schrijver van dit artikel is het ‘belachelijk en bekrompen.’
 
Seksisme
De manier waarop Joey met vrouwen omging, namelijk om ze zo snel mogelijk in bed te krijgen, doet hier en daar een wenkbrauw omhoog gaan. Ook zijn fantasieën over lesbische trio’s gaan sommigen te ver: een vrouw is geen object. Ook nogal seksistisch: Ross en Rachel interviewen een mannelijke nanny en ook dat wordt in het belachelijke getrokken. Die zal ongetwijfeld gay moeten zijn. Ross besluit: ‘Je moet het eigenlijk omdraaien. Een man als nanny, dat is ongeveer hetzelfde als een vrouw die dokter is. Of bankier.’ En o ja: borsvoeding! Zo ‘gross’!

De bovenstaande voorbeelden kwamen uit een artikel in Cosmopolitan. Maar er zijn meer. Wat dacht je van…

Fat Monica
Als tiener was Monica het lachertje van de klas. Niet omdat ze zo grappig uit de hoek kwam, nee: ze was dik. En met overgewicht zal niemand van je houden, dus is het maar goed dat Monica is afgevallen. Dus wanneer Monica etend in beeld kwam, ging het erover dat ze dat beter niet kon doen. Hier een flashback naar Thanksgiving 1987, toen Monica nog vet was.

Barbie
Tot slot nog wat losse voorbeelden. Ross ging helemaal uit z’n dak toen baby Ben met een barbie speelde. Rachel, die op haar kantoor rondbazuint dat Tag gay is zodat de vrouwtjes hem niet achterna zullen zitten. Of Ross, die eigenlijk wel wist dat zijn ex-vrouw lesbisch was, omdat ze bier altijd rechtstreeks uit een blik dronk. Of die keer dat Chandler Joey moest helpen onder de douche. Enzovoort, enzovoort.

Afijn, we kunnen nog wel even doorgaan. Maar dat doen we niet, want Friends was niet de enige show die in de tijdgeest van de jaren negentig misschien tot zijn recht kwam, maar waar online stevige discussies over bestaan. Tot besluit een artikel met de titel: ‘Why sexism and homophobia in old tv shows is such a problem today’.

 

Powered by Labrador CMS