Het ultieme gay en queer NPO Plus-overzicht

Alle films en series die je moet zien

Leestijd: 5 min

In dit artikel vind je de hoogtepunten van gay en queer films, documentaire en series op NPO Plus. Van de serie ANNE+ tot Nicolaas Veuls Pisnicht: The Movie! Streamen maar! 

Anne+

ANNE+ is terug! Waar het eerste seizoen ging over de turbulente studententijd van de lesbische twintiger Anne, zien we haar in het nieuwe seizoen worstelen met het volwassen leven. We spraken Hanna van Vliet over haar bijzondere hoofdrol, de populariteit van de serie en de belangrijke thema’s die deze aankaart. Dat interview kun je hier lezen.

De Diva in mij

Envy Peru, Hoax LeBeau en Lady Galore zie je in De Diva in Mij. In dit programma helpen de drie queens een zestal vrouwen aan zichzelf te werken om hun zelfvertrouwen terug te vinden. Een interview met de drie drags lees je hier

Dòst

In de telefilm Dòst wordt de vriendschap tussen Björn en Alko op de proef gesteld. Björn blijkt homo te zijn, Alko lijkt uit groepsdruk afstand te willen nemen. Het verhaal speelt zich af op een bijzondere plek: het platteland in Oost-Groningen. Een interview met regisseur Joren Molter lees je hier.

Ellie aan de verkeerde kant

De voormalige Amsterdamse politiewoordvoerder Ellie Lust heeft voor AVROTROS een documentaire gemaakt waarvoor ze in gesprek gaat met slachtoffers van anti-homogeweld. Ook spreekt ze met daders die zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie en geweld.

Été 85

Het is een slimme pr-truc om Été 85, de nieuwe film van François Ozon, het predicaat 'de Franse Call me by your name' mee te geven. Maar de overeenkomsten tussen de massaal omarmde gay-tearjerker en de negentiende titel van de belangrijkste gay regisseur van zijn generatie zijn opvallend. Ook Été 85, een verfilming van young adult-roman Je moet dansen op mijn graf, vertelt over een gepassioneerde zomerliefde in het zonovergoten Frankrijk die het leven van een jonge zoekende tiener voor altijd zal veranderen.

Familie, geloof en hoop

In de documentaireserie Familie, geloof en hoop vertellen vier homoseksuele Marokkanen over hun leven. Wij spreken Nassiri, een van de deelnemers aan de driedelige serie.

Galore

Met Galore maakte regisseurstweeling Lazlo en Dylan Tonk een intiem portret over dragqueensensatie Lady Galore. Een interview met de twee regisseurs en Galore zelf, lees je hier

Gay-K

In de documentaire Gay-K volgen we activisten die tijdens het EK in Oekraïne een pride willen organiseren. 

Geslacht

Raven van Dorst brengt taboes over gender en seksualiteit in beeld zoals alleen hen dat kan: hilarisch en briljant.

Gewoon Vrienden

Joris komt niet los van zijn ouderlijk huis, Yad keert er juist met hangende pootjes naar terug. Deze Almeerse twintigers lijken voor elkaar gemaakt. Maar voordat ze zich aan hun liefde kunnen overgeven, moeten ze eerst nog het een en ander rechttrekken met hun moeders. Hoe precies, dat zie je in de film Gewoon Vrienden.

Girl

In Girl is de vijftienjarige Lara te zien die professioneel aan de slag wil als ballerina. Haar uitdaging wordt nog groter omdat Lara is geboren in het lichaam van een jongen. De film volgt Lara in het dagelijkse gevecht tegen haar lichaam. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Het M-woord

In de documentaire Het M-woord onderzoekt journalist Haroon Ali (38) hoe moslims in Nederland anno 2022 omgaan met de lhbtq-gemeenschap. “Het maakproces was erg uitdagend: veel mensen durfden zich niet aan dit onderwerp te branden.”

Hij, Zij, Hen

Jan Kooijman presenteert het zesde seizoen van Hij, Zij, Hen (voorheen Hij is een Zij). In zes afleveringen bezoekt Jan acht transgender personen en volgt hij ze in hun dagelijks leven en tijdens de transitie.

How To Be Gay

Margriet van der Linden maakte de zesdelige serie How To Be Gay, waarin ze afreist naar landen als Rusland, Libanon, China en Engeland. Ze geeft antwoord op de vraag: hoe is het om daar gay te zijn? 

It's a Sin

Russel T Davies, bedenker van series als Queer as Folk en Years and Years, gaat terug in de tijd met It's a Sin. Een krachtig verhaal over gekozen families, de liefde en de onvermijdelijke verliezen die gepaard gingen met de aidscrisis van de jaren tachtig. Een interview met Russel lees je hier

Jordy in Transitland

Jordy in Transitland is een documentaire door Willem Timmers over Jordy. Een trans vrouw die aan het begin van haar medische transitie staat. Willem vertelt meer over het project tijdens ons interview

Mel

In de documentaire Mel zien we de Armeense Meline het wereldrecord gewichtheffen voor vrouwen breken. Wat weinig mensen van de heldin weten, is dat Meline liever door het leven gaat als Mel. In deze documentaire volgen we Mel’s verhaal. 

Petite Fille

De zevenjarige Sasha droomt ervan als meisje door het leven te gaan en gelukkig steunt haar familie haar onvoorwaardelijk. In deze documentaire van Sébastien Lifshitz zien de familie in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender.

Pisnicht: The Movie

Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Is dit normaal taalgebruik of een vorm van homofobie? Hij maakte er een documentaire over, Pisnicht: The Movie.

Pride

De film Pride is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het 'Lesbians and Gays Support the Miners'-initiatief. Tijdens de Gay Pride van 1984 besloot een groep homorecht-activisten geld op te halen voor de stakende Britse mijnwerkers.

Portrait de la jeune fille en feu

Wat is er intiemer dan tot in het kleinste detail bekeken worden en je dan langzaam realiseren dat de andere persoon je ook echt ziet, precies zoals je bent? Een filmrecensie van Portrait de la jeune fille en feu lees je hier.

De Roze Revolutie

Michiel van Erp heeft een documentaireserie gemaakt over vijftig jaar lhbtq-emancipatie. In vier afleveringen van De Roze Revolutie onderzoekt de regisseur vanuit zijn persoonlijke verwondering de geschiedenis van de lhbtq-beweging in Nederland, die zo’n beetje begon met de eerste demonstratie voor lhb-rechten in 1969. Ons interview met Michiel lees je hier

Ryan is zwanger

Wie de documentaire Ryan is zwanger nog niet heeft gezien moet daar zeker snel verandering in brengen. In de ontroerende film zien we Ryan (die/hen). Ryan is trans non-binair en wil graag zwanger worden. Gelukkig wordt die daarin gesteund door diens partner David, maar hoe reageert de familie?

Sort of 

Bilal Baig speelt de rol van genderfluïde millennial met verschillende identiteiten in de Canadese sitcom Sort Of. Over de serie schreven we eerder dit artikel.

Turn It Around 

Tonko Bossen en Valentijn Avé spelen de hoofdrollen in Turn It Around, een korte film over twee jongens die verliefd op elkaar worden. Totaal onverwacht. 

Ouders uit de kast

Sofie van den Enk volgt in Ouders uit de kast jongeren waarbij ouders op latere leeftijd uit de kast kwamen. 

Van de andere kant

Zijn hele leven vraagt Tim den Besten zich al af of je als homo geboren wordt. Is hij een ‘foutje van de natuur’ of word je homo door omstandigheden? Dit is het thema van zijn nieuwe documentaire met de naam Van de andere kant.

Queer Amsterdam

Veel mensen willen af van het eeuwige hokjesdenken. De klassieke man-vrouwverdeling lijkt al lang niet meer van deze tijd te zijn. BNNVARA speelt daarop in met de dramaserie Queer Amsterdam.

Years and Years 

Years and Years gaat over de opkomst van een extreemrechtse politica, die uiteindelijk ingrijpende gevolgen heeft voor de familie Lyon, en dan met name voor zoon Daniel en zijn partner Ralph, die op het punt staan met elkaar te trouwen.

Coverbeeld: Diederick Bulstra

Powered by Labrador CMS