Interview

“Het nieuwe Pride-bestuur moet de community representeren”

Dit is de nieuwe voorzitter van Pride Amsterdam

Leestijd: < 1 min

Nadat Frits Huffnagel de voorzittershamer na een controversieel interview neerlegde, pakte de directeur van Paleis Soestdijk, Frans van der Avert, deze weer op. “Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te treden.”

Gefeliciteerd met Pride 2020 en gefeliciteerd dat je voorzitter bent geworden van Pride Amsterdam. Heb je dat je hele leven al geambieerd?
“Heb ik mijn hele leven al geambieerd...” [glimlacht]

Ben je gevraagd voor het bestuur?
“Elf jaar geleden, zat ik al in de voorganger van de huidige organisatie van Pride – 2010/2011 – maar toen werd ik directeur van Amsterdam Marketing en dat beet elkaar dus ben ik eruit gestapt. En in mijn leven heb ik al een stuk of zes boten georganiseerd. Maar ook door mijn functie Amsterdam Marketing ben ik altijd betrokken gebleven bij Pride. En toen gebeurde dat met het vorige bestuur…”

Nou: met de vorige voorzitter… Frits Huffnagel gaf een radio-interview, sprak daar over vluchtelingen op een manier die velen niet bij Pride vinden passen en toen trad hij af.
“Ja en het hele bestuur trad daarmee af. Burgemeester Halsema heeft toen voormalig wethouder Carolien Gehrels gebeld om op te treden als informateur. Ik ken haar en bood mijn advies en hulp aan. Haar reactie was dat zij wilde dat ik voorzitter zou worden.”

Daar had je nog niet over nagedacht?
“Nou, ik had het ook wel jammer gevonden als Pride door negativiteit teloor zou gaan. Ik wilde écht iets doen.”

Zij ging dus niet op zoek naar een bestuur maar naar een voorzitter?
“Als een geheel bestuur opstapt, en dat was gebeurd, liggen er ineens financiële en juridische verantwoordelijkheid en veiligheidsvraagstukken onbeantwoord. Dat is best heel complex. De organisatie van Pride onder leiding van Lucien Spee gaan hier heel goed mee om maar je kunt niet alleen een voorzitter aanstellen – er is meer expertise nodig. Carolien heeft toen gezegd: ik wil in ieder geval drie bestuursleden. Iemand van het geld, iemand met kennis van juridische zaken en een voorzitter. Met z’n tweeën zijn we die anderen gaan zoeken. Binnen drie weken kwamen we andere mensen tegen die we ook wilden en toen waren we alweer met vijf mensen. Eigenlijk willen we er nog twee bij – het liefst personen uit de transgenderwereld.”

"Ik denk juist dat er enorme overeenkomsten te zien zijn tussen haar en Eberhard van der Laan"

Het bestuur is divers. Daar is actief naar gezocht?
“Als je alle letters van LHBTQ vertegenwoordigd wilt zien, heb je een soort Tweede Kamer. Dat gaat je niet lukken. Bestuur heeft daadkracht nodig en kennis van zaken. Maar de mensen moeten de community ook representeren.”

Blijft het bij zeven mensen?
“Je kunt tot negen gaan maar dat vind ik dan wel weer een Poolse landdag.”

Frits Huffnagel was actief en volop in de media aanwezig. Blijf jij meer op afstand?
“Lucien is de directeur. Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te treden. Wij, als bestuur, moeten beleid goedkeuren. Dat is onze belangrijkste rol. Als er officiële dingen moeten, pak ik mijn rol heus wel, ik ben tenslotte de voorzitter. Maar we gaan binnenkort weer een aanbesteding in waar wij als bestuur ook een rol hebben. Burgemeester Halsema heeft gezegd dat ze toch wel weer eens wil kijken naar de invulling van Pride.”

Wat bedoelt ze daarmee?
“Pride krijgt geld om te zorgen dat het bijvoorbeeld schoon en veilig is. Maar het gaat hier wel om Pride Amsterdam! Wij zijn wel de grote showcase van het beleid van de gemeente. Hoe kunnen we, samen met het stadhuis, dit in de toekomst nog beter doen?”

Zou het helpen dat Femke Halsema misschien nog linkser is dan haar voorganger?
“Dat heeft er niets mee te maken. Ik denk juist dat er enorme overeenkomsten te zien zijn tussen haar en Eberhard van der Laan. Als je kijkt naar hun betrokkenheid bij Pride. Wat ik een beetje gek vind, is dat Pride zijn geld krijgt uit het evenementenfonds. Maar weet je, het gaat niet alleen over geld. Wat wil de gemeente eigenlijk en kunnen we niet samen optrekken? Daar wil ik mij mee bezig gaan houden."

Samen met Carlien Roodink, Jonathan Oron, Geneviève Lieuw en Huib Wurfbain vormt Frans van der Avert het bestuur van Pride Amsterdam.

Foto: Prisma Compositional

Powered by Labrador CMS