YES!!

Het is gelukt! Nederland wint Songfestival 2019!

Leestijd: < 1 min

Met 492 punten heeft 'Arcade' van Duncan Laurence het Songfestival gewonnen! Het is de eerste keer sinds 1975 dat Nederland het Songfestival wint.

Hoewel Nederland al weken werd getipt als de enig mogelijke winnaar van het Songfesitval, was het toch nog even spannend: Zweden, Australië, Italië en Rusland bleken ook sterke inzendingen te hebben. Of zou IJsland met hun onorthodoxe nummer 'Hatrið mun sigra' een Lordi pullen en er met de winst vandoor gaan?

Na wat spannende repetities en een uitstekende performance tijdens de tweede halve finale, wist Duncan Laurence met zijn nummer 'Arcade' de jury én het publiek dusdanig te imponeren dat hij er met de winst vandoor ging. Hij liet daarmee Italië en Rusland achter zich, die respectievelijk de tweede en derde plaats haalden.

Femke Halsema: “Songfestival is meer dan welkom in Amsterdam”

Locatie
Het lijkt lang, maar voor een evenement zo groot als het Songfestival, is een jaar best krap om het te organiseren. Daarom liep een Nederlandse delegatie de afgelopen weken in Tel Aviv mee om alvast wat inspiratie op te doen. Ook zal gekeken moeten worden wie het best geschikt is om dit internationale evenement, waar vorig jaar maar liefst 186 miljoen kijkers op afstemden, zal gaan presenteren.

Dan is er nog de locatie: zowel de Amsterdamse Ziggo Dome als de RAI zijn genoemd als potentiële venues, maar ook andere steden als Rotterdam en Maastricht hebben aangegeven het Songfestival in 2020 maar wat graag te willen organiseren.

Kosten
En wie gaat dat allemaal betalen? Allereerst: de deelnemende landen, waarvan geschat wordt dat de big five (Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Frankrijk) ongeveer het dubbele betalen van de bijdrage van de resterende landen. Daarnaast zijn er inkomsten uit sponsorgelden en kaartverkoop.

De organiserende omroep betaalt ook een flink deel. Hoewel het Songfestival officieel valt onder AvroTros, is het niet ondenkbaar dat dankzij de Nederlandse overwinning het Songfestival in 2020 een project van de hele NPO zal zijn. Ten slotte betaalt de gaststad ook een bedrag, aangezien het Songfestival kan zorgen voor een flinke stijging in toerisme. Gaststad Lissabon meldde in 2018 een toerismestijging van 37%.

Huldiging
Het is nog niet zeker of Duncan, net als sportteams na een internationale overwinning, gehuldigd zal worden wanneer hij terugkeert naar Nederland. Wel zal hij dit jaar een concertour geven, met data in binnen- en buitenland.

Coverbeeld: Thomas Hanses

Powered by Labrador CMS